Μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία για το ξεπάγωμα των δανείων προς την Ελλάδα αναμένεται στο αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν ένα διστακτικό «ναι» στην εκταμίευση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου, εάν όμως προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει όλους τους εναπομείναντες όρους.
 

Ads

Το πρακτορείο, που επικαλείται πηγές με γνώση των συνομιλιών, αναφέρει ότι στο αυριανό Eurogroup αναμένεται μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία ώστε να ξεπαγώσουν τα δάνεια προς την Αθήνα, μαζί με μία ευρεία συζήτηση επί της μείωσης του δημοσίου χρέους αλλά και επί της παροχής δύο ετών δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Στις 28 Νοεμβρίου οι διεθνείς δανειστές θα ελέγξουν αν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και η τελική απόφαση για να καταβληθεί η επόμενη δόση στην Αθήνα θα ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου.
 
Στις 4 Δεκεμβρίου η Ελλάδα και η Επιτροπή θα υπογράψουν αναθεωρημένο μνημόνιο και η χώρα μας θα λάβει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου.
 
Όταν οι υπουργοί θα δώσουν την πολιτική τους στήριξη, οι προτάσεις ως προς τους τρόπους να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να χορηγηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση μπορούν να αποσταλούν στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση, μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
 
Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο για να συμπληρώσει τις λίγες αξιοσημείωτες «προαπαιτούμενες δράσεις», μεταδίδει το Reuters.
 
Νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’Κόνορ, δήλωσε ότι «αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
 
Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα το αυριανό Eurogroup εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων των πιστωτών. Ο κ. Κάμπετερ διευκρίνισε πάντως ότι «η πίεση για την λήψη απόφασης δεν οφείλεται στον χρόνο, αλλά στα μη συμπίπτοντα πραγματικά δεδομένα» και πρόσθεσε ότι «εάν αύριο το βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα».
 
Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, πάλι, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Σόιμπλε: Απειλή για τη Γερμανία μία πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας
 
Στο μεταξύ, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.
 
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός δήλωσε «όχι απαισιόδοξος» σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσης για τη χώρα μας, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών από τον Β.Σόιμπλε για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, προτού δηλαδή αναχωρήσει ο υπουργός για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Eurogroup.