Ποιος ωφελείται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει; Με την ερώτηση αυτή ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters και στη συνέχεια δίνει την απάντηση: «Ούτε οι πιστωτές της, ούτε η κυβέρνησή της». 

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση πριν την ώρα τον Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να πληρώσει 6 δισ. ευρώ για την εξόφληση των δανείων.  

«Εάν η λογική επικρατήσει, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι σε χάος, αλλά όχι στο χείλος του γκρεμού», γράφει χαρακτηριστικά το Reuters. 

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει είναι ότι όλες οι πλευρές έχουν παράλογες απαιτήσεις και πιο συγκεκριμένα: η Γερμανία αρνείται να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, το ΔΝΤ επιμένει σε νέες σκληρές δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μειώσει συντάξεις και αφορολόγητο όριο. 

Ads

«Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω», σύμφωνα με το Reuters. Αλλά καθώς το ΔΝΤ θα φανεί αδύναμο αν υποχωρήσει και η Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης και μάλιστα σε χρονιά εκλογών, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η επόμενη κίνηση ανήκει στην Αθήνα. 

«Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί στα αλήθεια ότι οι πιστωτές ζητάνε πολλά, μπορεί να προκηρύξει εκλογές. Αυτό πιθανώς θα παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα μπορούσε να πείσει τους πιστωτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια θέση. Ομοίως, μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε απλώς να κληρονομήσει τα ίδια προβλήματα», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει: 

«Οι επενδυτές δεν περιμένουν το χειρότερο. Το 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 7,1%, και είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών. Η σχετικά χαλαρή στάση των αγορών έχει νόημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είτε υποχωρήσει στους δανειστές είτε αποχωρήσει (με εκλογές). Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αλλά για μια χώρα στην οποία το ΔΝΤ αναμένει ότι θα υποστεί διψήφιο ποσοστό ανεργίας “για αρκετές δεκαετίες”, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση δεν είναι μεγάλη ανακούφιση».