Από τα 4,5 δις ευρώ (στο βασικό σενάριο) έως τα 14 δις (δυσμενές σενάριο) τοποθετεί το Reuters, τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Ads

Επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, το πρακτορείο αναφέρει ότι τα stress tests της ΕΚΤ θα δείξουν κεφαλαιακό έλλειμμα 14 δις ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο βασικό σενάριο οι ανάγκες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ το Σάββατο το πρωί.

Το Σάββατο η ψήφιση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατατίθεται στη Βουλή αργά απόψε και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος το βράδυ του Σαββάτου.

Ads

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή: «Περιμένουμε το Σάββατο τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ και έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι η τελευταία και, όπως είπε, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Τί θα αλλάξει με τον νέο νόμο

Ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται επέρχονται αλλαγές όπως οι εξής:

  • Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.
  • Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.
  • Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.