Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Γερμανός συγγραφέας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπείται από τον συνήγορο του, κ. Α. Αναγνωστόπουλο.

Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τέθηκε ζήτημα για την παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του κατηγορούμενου, την οποία δήλωσαν διά του δικηγόρου,  Δημήτρη Κοτζαμπασάκη, μέλη του Σωματείου Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά την Ναζιστική Κατοχή, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής, όμως το δικαστήριο επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής σε όσους είχαν δηλώσει την επιθυμία να κινηθούν εναντίον του Χάινς Ρίχτερ, διατηρώντας επιφυλάξεις με την πρόοδο της δίκης.

Ads

Σήμερα εξετάστηκε ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παραχάραξη, προσβολή και διαστρέβλωση της ιστορίας». Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή με την πολιτική αγωγή να ζητά την αυτοπρόσωπη παρουσία του Γερμανού καθηγητή στο ακροατήριο, αίτημα για το οποίο επιφυλάχθηκε η έδρα.

Στο δικαστήριο βρέθηκε πλήθος κόσμου με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την αποκατάσταση της αλήθειας. Μάλιστα ύψωσαν  πανό με σύνθημα «Η ιστορία δεν παραποιείται», ενώ αυξημένη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Η υπεράσπιση του Χάινς Ρίχτερ δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, γνωστός νεοελληνιστής, ο οποίος έχει συγγράψει 200 μελέτες και βιβλία για την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου,  Φιλέλληνας,  βραβευμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αρνείται τα εγκλήματα των Γερμανών. «Απλώς έκανε το λάθος να προσθέσει και κάποια εγκλήματα που διαπράχθηκαν, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, εκατέρωθεν βιαιοπραγίες» πρόσθεσε. 

Όσο για το αίτημα της πολιτικής αγωγής να προσαχθεί στο δικαστήριο, σχολίασε ότι ο καθηγητής είναι 78 ετών, κάτοικος Γερμανίας, και ασκεί το νόμιμο δικαίωμα του να μην παραστεί αυτοπροσώπως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός συγγραφέας παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση τις διατάξεις του νέου αντιρατσιστικού νόμου. Η αναγόρευση του  σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσε  θύελλα αντιδράσεων πανεπιστημιακών καθηγητών, αντιστασιακών και φορέων του νησιού καθώς στο βιβλίο του «Η κατάκτηση της Κρήτης» υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο συγγραφέας φέρεται να αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστών στην Κρήτη ενώ οι κρητικοί εμφανίζονται ως θύτες αντί για θύματα.

Μετά τον «σεισμό» που προκλήθηκε με τον Ρίχτερ να κηρύσσεται «ανεπιθύμητος» στο Ρέθυμνο και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με την προδικασία να φθάνει μέχρι την Γερμανία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Ρίχτερ καθώς ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι αποσπάσματα του επίμαχου βιβλίου εμπίπτουν στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.