Κάποιοι το βίωναν. Άλλοι το υποψιάζονταν. Κανείς δεν μιλούσε. Ο 47χρονος Ν.Σ., προπονητής μπάσκετ, φέρεται να ασελγούσε σε βάρος δεκάδων παιδιών για μια ολόκληρη 10ετία, επικαλούμενος την ταύτιση μαθητή και δασκάλου στα πρότυπα της αρχαίας Ελλάδας. Διαβάστε στο tvxs.gr: Το υπόβαθρο και ο αντίκτυπος της υπόθεσης στην τοπική κοινωνία. Οι μέθοδοι του παιδεραστή ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του. Το σοκ που υπέστησαν αστυνομικοί οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση. Οι καταγγελίες για πολιτική κάλυψη της υπόθεσης και η διάψευση αυτών.

Ads

Πολύχρονη και αποτρόπαιη δράση

Εκτιμάται ότι ο μέχρι πρότινος κοινωνικά απολύτως αποδεκτός, Ν.Σ., έχει ασελγήσει σε πολλά περισσότερα από 35 παιδιά επί 10 χρόνια. Μετέφερε τα θύματα συχνά σε ερημικά σημεία στα οποία τα έθετε σε «δοκιμασίες». Γι’ αυτό το σκοπό, με οργανωμένη σκέψη, χρησιμοποιούσε την αρχαία ελληνική γραμματεία για να δομήσει μία λογική ταύτισης του μαθητή με το δάσκαλο.

Ο δράστης, για την υπεράσπιση του οποίου δεν έχει βρεθεί πρόθυμος δικηγόρος, μαγνητοσκοπούσε και φωτογράφιζε τις περιπτύξεις των παιδιών τις οποίες αναγκάζονταν να έχουν είτε μεταξύ τους, είτε με τον ίδιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαιρετικά αποτρόπαιες εικόνες. Μεταφέρεται χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ότι αστυνομικοί οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση «δεν άντεχαν να δουν τις σκηνές πάνω από 2 λεπτά». 

Ads

Η παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού από τον 47χρονο προκαλεί την ανησυχία ότι η υπόθεση ενδέχεται να αφορά διευρυμένο κύκλωμα παιδεραστίας. Τα τελευταία 24ωρα, άλλωστε, φημολογείται στο Ρέθυμνο ότι επίκεινται «τρανταχτές» αποκαλύψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σιωπηλή η τοπική κοινωνία
 
Αίσθηση προκαλούν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας υποψιαζόταν ό,τι συνέβαινε, αλλά δεν εκφραζόταν δημοσίως. Ο φόβος του στιγματισμού φέρεται να αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό στη μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου, συνοδευόμενο σε ένα βαθμό από την πεποίθηση ότι «αν κάνει κάτι ένα αγοράκι, φταίει το ίδιο που το κάνει». Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη, όσα παιδιά έχουν προπονηθεί ή προπονούνται στη συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ «φωτογραφίζονται» ως ενδεχόμενα θύματα του προπονητή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ψυχολογία τους αλλά και την κοινωνικοποίηση στην πόλη. 

Καταγγελίες για πολιτική κάλυψη
 
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση γύρω από τη στάση της αστυνομίας και της εισαγγελίας στη διαχείριση της υπόθεσης. Ειδικότερα, κύκλοι της ρεθυμνιώτικης κοινωνίας δηλώνουν ότι η δράση του παιδεραστή είχε γίνει γνωστή στις αρχές εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και καταγγέλλουν ότι η υπόθεση έτυχε «προστασίας», με την επισήμανση ότι ο πεθερός του 47χρονου προπονητή, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και χρηματοδότης της ομάδας, αποτελεί πολιτικό φίλο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα.
 
Όπως αναφέρεται, μετά από μαρτυρία οικογένειας περί ασέλγειας του Ν.Σ. σε ένα από τα θύματα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής έγινε αποδέκτης σχετικής ανώνυμης επιστολής τον περασμένο Μάρτιο (τότε φέρεται να έχει ενημερωθεί και η ομάδα) και ενημέρωσε τον κ. Όθωνα. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αστυνομικοί στο Ρέθυμνο διαρρέουν ότι ο υφυπουργός τούς «φρέναρε» την έρευνα και πως κατόπιν εντολών δεν επενέβαιναν παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα. Άλλοι κάνουν λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά της εισαγγελίας.

Διάψευση με την επίκληση του αυτοφώρου
 
Τις καταγγελίες διαψεύδουν άλλες πληροφορίες από το Ρέθυμνο, οι οποίες αποδίδουν την όποια χρονοτριβή στο γεγονός ότι οι αρχές επιθυμούσαν να «δέσουν» καλά την υπόθεση, ώστε να συλλάβουν το Ν.Σ. επ’ αυτοφώρω και να δώσουν οριστικά και αμετάκλητα τέλος στη δράση του. Προσθέτουν δε πως οι δικογραφίες σχηματίστηκαν έγκαιρα, πριν από τη σύλληψη του 47χρονου. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι ενδεχομένως η εισαγγελία θα μπορούσε να είναι εξαρχής πιο «τολμηρή», αλλά από την άλλη πλευρά επισημαίνουν ότι δεν είναι γνωστή η ποιότητα των καταθέσεων οι οποίες βρίσκονταν αρχικά στη διάθεση της Αρχής.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε (ρ/σ Team Fm): «Η αστυνομία με την εκ των υστέρων ενημέρωση που έχω, κινήθηκε με γνώμονα να τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία μία υπόθεση που δεν μπορούσε να έχει το παραμικρό ρίσκο αποτυχίας. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας. Υπήρξε επιλογή από την αστυνομία και από την εισαγγελία να υπάρξει αναμονή μέχρι την επ’ αυτοφώρω σύλληψη εν τω πράττεσθαι. Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει απολύτως αυτήν την επιλογή».