Απέναντι στην ακροδεξιά στροφή της Δεξιάς, για την συνέχιση του προοδευτικού δρόμου στην Ελλάδα και την επανασύνδεση των πολιτών της Ευρώπης με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι αναγκαία μία προοδευτική, δημοκρατική συμμαχία και σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός πυλώνας, σε αυτούς στην κεντροαριστερά και την ανανεωτική Αριστεράς που δυσπιστούν λέμε «να αφήσουμε τις μικροδιαφορές, τα ελάσσονα, να δούμε την μεγάλη εικόνα», τόνισε η Μαρία Ρεπούση μιλώντας την Τρίτη «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Σβέρκο.

Ads

«Έχουμε σαφή τοποθέτηση» είπε η κ. Ρεπούση όσον αφορά την «Γέφυρα», καθώς «υπάρχουν μεγάλα ζητήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και χρειάζεται νέος πολιτικός λόγος για να τα απαντήσει, καθώς και να διαμορφωθεί το πολιτικό υποκείμενο, ο πολιτικός φορέας που θα μπορεί να εκφέρει αυτό το λόγο. Η Δεξιά όλο και περισσότερο ρέπει προς την ακροδεξιά … υιοθετεί την ατζέντα την ξενοφοβική, την εθνικιστική, ακόμη και την ευρωσκεπτικιστική σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Είναι αναγκαία μία προοδευτική, δημοκρατική συμμαχία για να απαντήσει στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητούμενα».

Όπως τόνισε, «η Ευρώπη κλονίζεται γιατί δεν έχει τους πολίτες μαζί της. Γιατί; Γιατί υπόσχεται ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας, άρα πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος σε συνθήκες κατάρρευσης; Με την παλιά ρητορική; Σίγουρα όχι. Πώς θα περάσουμε σε μία νέα σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Πώς θα προστατεύουμε την κοινωνία από την οικονομία της αγοράς; Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα… όπως και το τι απάντηση, πολιτική και πρακτική, οφείλει να δώσει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό, ή πώς θα χειριστούμε την αντίθεση ανάμεσα σε έναν ανεπτυγμένο βορρά και έναν νότο που πλήττεται από τα μνημόνια και την οικονομική φτώχεια».

«Για όλα αυτά, χρειαζόμαστε μία προοδευτική συμμαχία … και προοδευτική συμμαχία χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται, είναι ο βασικός πυλώνας», συνέχισε η κ. Ρεπούση, «δεν είναι ότι δεν του ασκούμε κριτική, στο κείμενο που παρουσιάστηκε χτες υπάρχει κριτική και για τον τρόπο που έκανε αντιπολίτευση και για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, δεν μπορούμε να χάσουμε την μεγάλη εικόνα, που είναι οι Πρέσπες, το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά ζητήματα, τα δικαιώματα, η επαναδιαπραγμάτευση του κοινωνικού κράτους».

Ads

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα πρόσωπα που παρουσίασαν την πρωτοβουλία της «Γέφυρας», δεν έχουν καμία πρόθεση να διεκδικήσουν θέσεις στην νυν ή μία μελλοντική κυβέρνηση. «Θέλει ο κ. Λιάκος, ο κ. Μουζέλης κυβερνητική θέση;», είπε η κ. Ρεπούση αναφερόμενη σε σχετικές αιτιάσεις. «Αυτά είναι κατηγορίες χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, ίσως κρίνουν από την κατάσταση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τις χωρίς αρχές μετακινήσεις του πολιτικού προσωπικού. Δεν μας αφορά αυτό».

«Μέσα στο ΠΑΣΟΚ -γιατί το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ απέτυχε- υπάρχουν και οι δύο γραμμές πλεύσης, προς την ΝΔ και προς τον προοδευτικό χώρο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, πρέπει να γίνει γιατί… “κοντός ψαλμός αληλούια”», σχολίασε εξάλλου η κ. Ρεπούση.

Για το είδος της σχέσης που θα είχε μία συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική του -προκειμένου να επιβιώσει η χώρα- … και στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί για αυτή την προοδευτική συμμαχία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, βλέπει το μέλλον».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», είπε καταλήγοντας η κ. Ρεπούση. «Δεν θέλουμε να είναι “o ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές αριστερές δυνάμεις”, στόχος μας είναι να ξεκινήσει μία επανασυγκρότηση αυτού του χώρου και δεχόμαστε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ … το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, υπάρχουν αντιστάσεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ανανεωτικής Αριστεράς, πολίτες που δυσπιστούν. Εμείς λοιπόν λέμε “να αφήσουμε τις μικροδιαφορές, τα ελάσσονα, να δούμε την μεγάλη εικόνα”, ότι και η Ελλάδα χρειάζεται συνέχεια στον προοδευτικό δρόμο και η Ευρώπη χρειάζεται να ξανασκεφτεί την πολιτική της. Γιατί Ευρώπη ενωμένη χωρίς τους πολίτες της δεν γίνεται…».