To BBC σε ρεπορτάζ του αναφορικά με τους αποκλεισμένους πρόσφυγες στον Έβρο άφησε αιχμές για την ευθύνη που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ τόνισε και τα όσα είπε και ανακάλεσε.

Ads

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κόντρα στο αρχικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι πρόσφυγες στον Έβρο ότι «οι 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά δηλώνουν ότι βρίσκονταν στη νησίδα του ποταμού Έβρου από τα μέσα Ιουλίου», ενώ προσθέτει ότι «ο τρόπος που η Ελλάδα μεταχειρίζεται τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, έχει τονιστεί εδώ και χρόνια».

Επιπλέον, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι «υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθεσία της ομάδας και ως εκ τούτου για το αν η Τουρκία ή η Ελλάδα έπρεπε να είχαν παρέμβει για να βοηθήσουν. Οι ελληνικές αρχές αρχικά δήλωσαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι -οι οποίοι η αστυνομία λέει ότι όλοι αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι- βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος. Τελικά βρέθηκαν περίπου 4 χλμ Νότια των συντεταγμένων που είχαν δοθεί αρχικά, πριν από μέρες, οι οποίες τους έδειχναν έξω από την ελληνική επικράτεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί νωρίτερα».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το BBC αναφέρεται και στις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές αναφέροντας ότι «ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο απωθήθηκαν προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο».

Ads

Τέλος, υπογραμμίζεται η δήλωση μίας εκ των γυναικών που είχαν εγκλωβιστεί στον Έβρο η οποία σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «περιέγραψε ότι τους μεταχειρίζονται σαν να πρόκειται για “έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο πλευρών” – της Τουρκίας και της Ελλάδας. “Κανείς δεν μας θέλει. Κανείς δεν μας ακούει. Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει».