Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση στέλνει ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να προκύψει συμφωνία για τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η επόμενη δόση 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας () ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Οριοθετώντας το χρονικό περιθώριο των αποφάσεων που αναμένονται, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ότι «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Σε αντίθετη περίπτωση διαμήνυσε ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Ads

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά δηλώσεων που βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης πρέπει να κλειδώσει στις 8 Δεκεμβρίου.

Για αγχώδη προσπάθεια Σαμαρά – Βενιζέλου να παρουσιάσουν την είσοδο της χώρα στη μετά μνημόνιο εποχή, που όμως πέφτει στο κενό, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική.

Στο κενό η έξοδος από το μνημόνιο

Πιο συγκεκριμένα το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όσα ακολούθησαν μετά και το τελευταίο Eurogroup, καθώς και όσα προηγήθηκαν αυτού, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η αγχώδης προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να παρουσιάσει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, πέφτει στο κενό».

«Η αφήγηση περί τέλους του μνημονίου γίνεται μόνο και μόνο λόγω της προοπτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα την ίδια καταστροφική πολιτική του μνημονίου, που έχει οδηγήσει κοινωνία και οικονομία σε αδιέξοδο», προσθέτει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είτε με τη μορφή του μνημονίου είτε με αυτή της προληπτικής γραμμής πίστωσης είτε με όποια άλλη μορφή, τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι παρόντα και θα υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τo μονόδρομο της ΕΕ και υπηρετούν τους στόχους του κεφαλαίου για κερδοφορία και ανάκαμψη σε βάρος του λαού». – See more at: https://left.gr/news/kke-gia-ti-syzitisi-peri-teloys-toy-mnimonioy#sthash.xL9QordM.dpuf
«Είτε με τη μορφή του μνημονίου είτε με αυτή της προληπτικής γραμμής πίστωσης είτε με όποια άλλη μορφή, τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι παρόντα και θα υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τo μονόδρομο της ΕΕ και υπηρετούν τους στόχους του κεφαλαίου για κερδοφορία και ανάκαμψη σε βάρος του λαού», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.