Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή της περιόδου Βαρουφάκη, άγγιξε τα 100 δισ. ευρώ.

Ads

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του ESM όταν ρωτήθηκε για το κόστος της συγκεκριμένης περιόδου στην ελληνική οικονομία ανέφερε: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016». 

«Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει  περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο» πρόσθεσε. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν είναι δική του θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν καθοριστεί και υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Άφησε δε, αιχμές για καθυστερήσεις και κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις. 

«Υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, και ο πρωθυπουργός. Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί» σημείωσε, λέγοντας ότι αυτό φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις υπουργών. Τόνισε πάντως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός. 

Ads

Μέχρι το τέλος του 2016 η πρώτη παρέμβαση για το χρέος

Σε άλλη συνέντευξή του, στη Ναυτεμπορική, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι μέχρι το τέλους του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ESM από το Eurogroup και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.