Δε βλέπει μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.  Όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για να συνεισφέρει την οικονομία της χώρας και είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ads

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM δηλώνει στους Financial Times, πως η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία». Επιπλέον υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους. 

Αναφερόμενος σε ανάλυση του ΔΝΤ που ανέφερε ότι η Ελλάδας χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος τριάντα ετών, τη χαρακτηρίζει υπερβολική. «Δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος». Εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει μετατοπιστεί πιο κοντά στη δική του θέση σχετικά με τη σημασία του χαμηλού ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. 

Για την επανεκλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, ότι οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Ads

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο κ. Τσίπρας, αλλά τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε την πρώτη του κυβέρνηση, δεν είχε εντολή να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Είχε την αντίθετη εντολή. Για αυτό τον λόγο προέκυψαν αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε. «Τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε.