H Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, δηλώνει στην Corriere Della Sera o επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ads

Ο κ.Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής στη χώρα.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις, αλλά δεν είναι αυτό που ευθύνεται για τη μακρά καθυστέρηση στην αξιολόγηση δηλώνει, συμπληρώνοντας πώς είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών.

Τονίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Η χώρα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ads

Τέλος Ιουλίου η πραγματική ανάγκη για ρευστότητα 

Στο τέλος Ιουλίου υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα λόγω της πληρωμής ομόλογου, συμπληρώνει. Είναι κρίσιμο να κλείσει η συμφωνία για να λειτουργήσει εύρυθμα η οικονομία και να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης, αναφέρει.

Σε ερώτηση γιατί αυτή τη φορά το μνημόνιο θα λειτουργήσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει πως η κύρια διαφορά είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το Σεπτέμβριο εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος συνεργάζεται καλά με τους θεσμούς, υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από τις αρχές του 2015 υπηρξε ένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις το οποίο επηρέασε δραστικά την οικονομία οδηγώντας την ξανά σε ύφεση.

Διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα 

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν διαφορετική περίπτωση από άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) διότι είχε εξαρχής σημαντικότερα προβλήματα από άλλα κράτη, ενώ η δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.