Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξή του στο Bloomberg σημείωσε πως αν τελικά το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά αποδέχθηκε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, προτείνοντας ο ESM να αναλάβει το ρόλο του Ταμείου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενος, δήλωσε πως ο ESM, στον οποίο ανήκει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, «θα ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ» γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος. Όπως είπε «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Ωστόσο σημείωσε πως το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο. Ο Ρέκλγινγκ παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

Ads

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη ότι είναι να υπάρχει η δέσμευσή τους για ελάφρυνση όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο επιθυμεί αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Πάντως υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, θα αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους.

Σχετικά με τις διαφωνίες μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως «πράγματι δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ». Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Σημειώνεται επίσης πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του στην εφημερίδα  South China Morning Post, υπογράμμισε πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα.

O Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει χρηματοδοτήσει έως τώρα τα προγράμματα διάσωσης πέντε χωρών της Ευρωζώνης. «Τέσσερις από αυτές τις πέντε χώρες αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας: Η Ιρλανδία και η Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει μία ειδική περίπτωση, αλλά μπορεί επίσης να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμά της, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν εξέλθει από τα δικά τους προγράμματα διάσωσης», ανέφερε.