Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει πολύ και δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό The Banker.

Ads

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς βλέπει τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε κατ’ αρχήν ότι οι τράπεζες δεν ήταν η
αιτία της κρίσης στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες δεν ήταν η πηγή της ελληνικής κρίσης, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν ξεκάθαρα από το χρέος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας», είπε, προσθέτοντας: «Οι τράπεζες, όμως, υπέφεραν, καθώς επιδεινώθηκε το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και υπέφεραν από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες (το γνωστό ως PSI). Επομένως, η αιτιώδης σχέση ήταν στην πραγματικότητα από το κράτος προς τις τράπεζες, όχι αντίστροφα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες».

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ιδιαίτερα τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτές. «Χρειάσθηκαν ανακεφαλαιοποιήσεις και ένα μεγάλο μέρος των δανείων του ΕΜΣ που δόθηκαν στο κράτος προορίζονταν για τον σκοπό αυτό. Οι τράπεζες, όμως, βρήκαν και ιδιώτες επενδυτές, το οποίο βέβαια είναι καλό σημάδι και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταρρυθμίσθηκε και έχει τώρα ένα ισχυρότερο σύστημα διακυβέρνησης» σημείωσε.

Παράλληλα εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, ενώ κατά τον ίδιο, βέβαια, «κλειδί» για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές αποτελεί η συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα «success story» έσπευσε να προσθέσει.

Ads

Ο επικεφαλής του ESM έκανε ειδική μνεία στο 2015, υποστηρίζοντας ότι ενώ η οικονομία παρουσίαζε τις πρώτες ενδείξεις επιτυχίας, η νέα κυβέρνηση διάλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. «Η στροφή αυτή αποδείχθηκε πολύ επιζήμια» συμπλήρωσε.