«Σε όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει ρεαλισμός απ’ όλες τις πλευρές, ευελιξία και κοινός νους», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την Τρίτη. Ωστόσο, παραμένουν τα «αγκάθια» των δύο εκ των τεσσάρων προαπαιτούμενων, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1. δισ. ευρώ. Το Μαξίμου επιμένει ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ειδικά στο θέμα του ύψους του δημοσιονομικού κενού και της αποφυγής νέων οριζόντιων μέτρων.

Ads

Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να πείσει τους δανειστές πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ και παράλληλα ελπίζει να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ για φέτος.

Σε ό, τι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.

Ωστόσο, τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Ads

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση καλείται να πείσει την τρόικα ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Επιπλέον, επιδιώκει να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Τι ζητά η τρόικα

– Τη λήψη μέτρων ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014 (το Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ)

– Να προσδιορισθούν από τώρα επακριβώς και να ψηφιστούν από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα).

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να κλείσουν από τώρα όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, προτού η Ελλάδα εισέλθει σε εκλογικό κύκλο.

Στουρνάρας: Ρεαλισμός και ευελιξία

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει ότι «απαιτείται ψυχραιμία απ’ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ», τονίζει ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» και προσθέτει πως «ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν, κινδυνεύουμε να πέσουμε». Σημειώνει ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις πως η προσπάθεια για την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της». 

Παπαδημούλης: Τα νέα μέτρα έρχονται

«Στουρνάρας: Από το “κόλαση ως τον Ιούνιο”, τώρα ζητά “ευελιξία”. Η δήθεν “πολιτική διαπραγμάτευση” φεύγει, η Τρόικα κ τα νέα μέτρα έρχονται…», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.