Σε αντεργατικό, ακροδεξιό, ρατσιστικό κρεσέντο, διανθισμένο με αντικομμουνισμό παλαιάς κοπής επιδόθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ads

Το μένος του υπουργού κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί το ασφαλιστικό Πινοσέτ. «Καταργείτε τους τρεις πυλώνες. Ιδιωτικοποιείτε την ασφάλιση. Ο εργαζόμενος θα ξέρει τι θα δίνει αλλά δεν θα ξέρει ποτέ τι θα πάρει. Όλα θα τα ρυθμίζει η αγορά. Θα παίζει τα λεφτά τους σε προϊόντα ρίσκου. Τα Σωματεία θα απαντήσουν στο νομοσχέδιο σας. Το διάβασαν και το ξέρουν πολύ καλά», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στο συλλαλητήριο της Τρίτης και το αίτημα του για χορήγηση εθνικής σύνταξης χωρίς διακρίσεις.

Η τοποθέτηση του κυρίου Κατσώνη για κοινό αγώνα των Ελλήνων και των ξένων εργατών προκάλεσε τα ακροδεξιά αντανακλαστικά του Γιάννη Βρούτση: «Ο κ. Κατσώτης παραμένει αδιόρθωτα εμμονικός σε μια αντίληψη που λέει ότι όλοι οι κατατρεγμένοι της γης και όσοι ήρθατε από το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία κι απ’ οπουδήποτε αλλού, θα παίρνετε εθνική σύνταξη στην Ελλάδα», είπε για να προσθέσει πως το ΚΚΕ λέει ουσιαστικά στους μετανάστες «ελάτε στην απεργία για να πάρετε όλοι συντάξεις, αδιαφορώντας αν έτσι η σύνταξη των Ελλήνων πάει 80% κάτω».

Ads

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αντέδρασε έντονα από τα έδρανα της Ολομέλειας καταλογίζοντας στον υπουργό χρυσαυγίτικης κοπής ρατσιστικά επιχειρήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταδικάζει τους εργαζόμενους που έχτισαν όλες τις υποδομές της χώρας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και στις οικοδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλοί από αυτούς με εργασία από το 1992, να τους χορηγείται τελικά εθνική σύνταξη -ψίχουλα».