Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταδικάζει την ρατσιστική επίθεση ενάντια σε διερμηνέα του και ζητεί την άμεση διερεύνηση του περιστατικού για την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών.

Ads

Ξημερώματα Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας οχτώ άτομα ελληνικής καταγωγής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επιτέθηκαν σε πρόσφυγα – διερμηνέα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και έναν φίλο του που επέστρεφαν στο σπίτι τους οποίους χτύπησαν και τραυμάτισαν σοβαρό με αιχμηρό αντικείμενο. Ο ένας εξ αυτών χτυπήθηκε και με σιδερένιο λοστό.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18 προς ξημερώματα Τρίτης 19 Μαρτίου 2019, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στο κέντρο της Αθήνας, οχτώ άτομα ελληνικής καταγωγής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν σε πρόσφυγα διερμηνέα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ένα φίλο του, οι οποίοι επέστρεφαν στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα, οι οχτώ άνδρες τους έριξαν στο οδόστρωμα χτυπώντας τους με δύναμη στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα, καθυβρίζοντάς τους. Μάλιστα, ο διερμηνέας μας έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του χέρι από αιχμηρό αντικείμενο. Ο φίλος του χτυπήθηκε και με σιδερένιο λοστό, ευτυχώς χωρίς να καταφερθούν χτυπήματα στο κεφάλι του, το οποίο είχε ήδη υποστεί χτυπήματα από τα χέρια των δραστών. Τελικά, μετά από μισή ώρα περίπου, κατάφεραν να ξεφύγουν, να ζητήσουν βοήθεια από την αστυνομία και να καλέσουν ασθενοφόρο.

Ads

Ο διερμηνέας μας κατέθεσε μήνυση στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για τη ρατσιστική αυτή επίθεση, η οποία από τύχη δεν προκάλεσε τον θάνατό του ιδίου και του φίλου του, ενώ αναμένουμε την ιατροδικαστική εξέταση.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την βάναυση αυτή επίθεση στον διερμηνέα μας και τον φίλο του και τους υποστηρίζει από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένης της νομικής συνδρομής. Την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ελλάδα, και οι οποίες έχουν καταφανώς ρατσιστικό χαρακτήρα. Πεποίθησή μας είναι ότι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν εκφράζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν έρθει στην χώρα μας υπό αντίξοες συνθήκες. Προτάσσουμε σταθερά την έμπρακτη υποστήριξή μας σε εκείνους που υφίστανται καθημερινά το μίσος και την ρατσιστική βία στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα για την οριστική εξάλειψή τους».