Η επίθεση κατά ομόφυλου ζευγαριού στο Παγκράτι, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, ήταν η πέμπτη κατά ομοφυλόφιλων που δημοσιοποιείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σ.σ. η μία από τις πέντε από αστυνομικούς). Ακόμη έξι επιθέσεις κατά μεταναστών έχουν γίνει γνωστές από τον Ιουλίου. Δράστες της επίθεσης στο Παγκράτι και πάλι νεοναζί με μαύρες μπλούζες και ξυρισμένα κεφάλια, όπως αναφέρουν θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Και ενώ τα ναζιστικά «τάγματα εφόδου» επιστρέφουν με νέες επιθέσεις, η κυβέρνηση αναβάλλει για άλλη μια φορά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Όσο για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως απολαμβάνουν «ειδική μεταχείριση» στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ads

Η νέα επίθεση των νεοναζί αυτή τη φορά με θύματα ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων σημειώθηκε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, περίπου στις 12.30 το βράδυ του Σαββάτου. Θύματα ήταν οι Κ. και Ζ., Έλληνας ο πρώτος μετανάστης που του έχει χορηγηθεί άσυλο ο δεύτερος, και δράστες περίπου δεκαπέντε άτομα. Και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο Κ. έχει σπασμένο αστράγαλο σε τρία σημεία και θα χρειαστεί χειρουργείο. Οι δυο τους, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το βράδυ της επίθεσης αποφάσισαν να πιουν μια μπίρα σε ένα παγκάκι της περιοχής. Αρχικά τους επιτέθηκαν τρία άτομα που τους πέταξαν απόνερα μπουγάδας και τους επιτέθηκαν φραστικά. Ο Κ. αντέδρασε όμως οι δράστες διέφυγαν με μηχανάκι. Οι νεοναζί δεν είχαν ολοκληρώσει όπως φάνηκε την σχεδιασμένη επίθεσή τους. Λίγη ώρα αργότερα μια ομάδα περίπου 15 ατόμων με μαύρες μπλούζες και ξυρισμένα κεφάλια έφτασε στο σημείο.

Τους επιτέθηκαν με μανία κλοτσώντας και γρονθοκοπώντας τους. Οι Κ. και Ζ. έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Το τάγμα εφόδου είχε ολοκληρώσει την επίθεση και αποχώρησε οργανωμένα με κατεύθυνση την πλατεία Πλαστήρα. Η αστυνομία και σε αυτήν την περίπτωση «δεν κατάφερε να εντοπίσει κανέναν». Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών την υπόθεση χειρίζεται πλέον το ΑΤ Παγκρατίου μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας, που πήρε κατάθεση από τα δύο θύματα στο νοσοκομείο, καθώς αρχικά οι αστυνομικοί, όπως ειπώθηκε στα θύματα, φαίνεται να μην είχαν αξιολογήσει σωστά τη σοβαρότητα των τραυμάτων και του περιστατικού.

«Και το σκέφτηκα κάποια στιγμή όπως καθίσαμε στο παγκάκι: σαν πολλούς φασίστες έχει σήμερα η πλατεία», είπε ο Κ. στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Πιστεύω ότι ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα, επειδή είμαι διαφορετικός από δύο πλευρές: και λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού μου και λόγω του χρώματος του δέρματος του συντρόφου μου. Όπως είπε ένας φίλος παραφράζοντας τον Μπρεχτ, χτύπησαν το πόδι, αλλά ο στόχος τους ήταν το κεφάλι. Ήθελαν να μου αλλάξουν μυαλό, να μην είμαι αυτός που είμαι», πρόσθεσε.

Ads

Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση κατά ομοφυλόφιλων που δημοσιοποιείται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ακόμη έξι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, έχουν γίνει γνωστές από τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων η δολοφονική επίθεση με 12 μαχαιριές κατά Ιρανού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η εμπρηστική επίθεση σε κατοικία μεταναστών στην Πάτρα και ο άγριος ξυλοδαρμός Αφρικανού οδηγού ταξί στην Καλλιθέα. Η νέα επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλλει για άλλη μια φορά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και από μητροπολίτες που μεταξύ άλλων επιτέθηκαν μέσω των επιστολών τους και κατά των ομοφυλόφιλων. Καθώς η χώρα φαίνεται πως κυβερνάται από τους παπάδες και τον Μπαλτάκο, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μένει στην ιστορία ως το πλέον «κατεψυγμένο νομοσχέδιο» των τελευταίων χρόνων.

«Οι ρατσιστικές και οι ομοφοβικές επιθέσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές στις γειτονιές μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, που καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 29/8, στην ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 με «στόχο να μπλοκαριστεί η ορκωμοσία των νεοναζί του Κασιδιάρη». Σημειώνεται επίσης πως στις 18/9 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δολοφονία του Φύσσα. Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά διοργανώνεται Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη με δράσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές με αποκορύφωμα το διήμερο 18/9 και 19/9 όπου θα οργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο Κερατσίνι την πρώτη μέρα και την επομένη συναυλία στο κέντρο της Αθήνας από την κίνηση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ».

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

«Το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, για το οποίο δεν έγιναν συλλήψεις, υπογραμμίζει την έλλειψη εγρήγορσης των διωκτικών μηχανισμών σε παρόμοια περιστατικά. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύει την ανάγκη μιας αντιρατσιστικής νομοθεσίας που να ορίζει σαφώς το έγκλημα με ρατσιστικά και ομοφοβικά χαρακτηριστικά και να κατοχυρώνει  στην πράξη τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο , παρά τις σοβαρές αδυναμίες του, ήταν μια ευκαιρία  να αποκτήσει η Ελλάδα μια τέτοια νομοθεσία. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, ελέω των 38 βουλευτών και των ομοφοβικών ιεραρχών, μετέθεσε την κατάθεση του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ομοφοβική βία είναι η ακραία έκφανση μιας “μάτσο” κουλτούρας, διάχυτης στην κοινωνία. Κάθε ολιγωρία για λόγους μικροπολιτικών υπολογισμών δεν είναι παρά νεύμα ενθάρρυνσης στα ακροδεξιά τάγματα εφόδου».

Ανακοίνωση για την επίθεση κατά του ομόφυλου ζευγαριού εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η ιδεολογία του μίσους ολοκληρώνεται με τη βία» και πως «οι φορείς των αντιλήψεων αυτών είναι εχθροί της ανοιχτής, ελεύθερης, ανεκτικής, φιλικής προς όλες και όλους κοινωνίας». «Η επιθετικότητά τους στρέφεται και συγκεκριμενοποιείται εναντίον όλων των προσώπων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας, της παιδείας και του πολιτισμού της. Οι ένοχοι εκδήλωσαν, εκτέλεσαν, ολοκλήρωσαν την επίθεσή τους και διέφυγαν για άλλη μία φορά ανενόχλητοι. Τα θύματα κατέληξαν στο νοσοκομείο. Αυτό είναι πρόβλημα της οργανωμένης πολιτείας: Απούσα από την καταστολή, η πολιτεία μας καθίσταται αναποτελεσματική και αναξιόπιστη για οποιαδήποτε πρόληψη. Στο σημείο αυτό έχει θέση η σύγχρονη αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία, με την κατάλληλη ποινική μεταχείριση των εγκληματιών ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα μίσους».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επίθεση που θυμίζει πρακτικές της Κου Κλουξ Κλάν» και συμπληρώνει σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και την αναβολή της ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου: «Αυτοί που αρνούνται την αναγκαιότητα ψήφισης του αντιρατσιστικού και την προστασία των θυμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ας εξηγήσουν στα θύματα της ρητορικής τους το σκεπτικό τους. Κάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι σκοταδιστικές ή ψηφοθηρικές πρακτικές στα ανθρώπινα δικαιώματα βλάπτουν σοβαρά τον πυρήνα της δημοκρατίας μας».

* Φωτογραφία από την Εφημερίδα των Συντακτών