Kόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το προσφυγικό και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αποτελούν οι «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της ειδικής εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Μαίρη Λόλορ.

Ads

Η κα Λόλορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξέφρασε της ανησυχίες της για την υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, έπειτα από δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας και ενόψει της έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Άσκησε κριτική για όλη την προβληματική βεντάλια του προσφυγικού ζητήματος, διαπιστώνοντας τη δημιουργία κλίματος φόβου για υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποίηση οργανώσεων, αλλά και μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα η ειδική εμπειρογνώμονας υπογράμμισε ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για τις δράσεις τους, στοχοποιούνται και δραστηριοποιούνται σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον.

Ads

Έκανε λόγο για «αίσθημα διάχυτου φόβου που νιώθει ένα σημαντικό ποσοστό των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δείχνει να απορρέει άμεσα από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και του νόμιμου, ειρηνικού έργου που επιτελούν». Απάντησε, ακόμη, σε ερώτηση για τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόυπουλο και τη δημοσιογράφο  Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, σημειώνοντας ότι δέχονται επιθέσεις και «αυτό τους βάζει σε κίνδυνο».

«Η συνολική αντίληψη για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά από το 2019» είπε για να συμπληρώσει «από τότε, οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επιτελέσουν το έργο τους, ιδίως σε τομείς που μπορεί να θεωρούνται αμφιλεγόμενοι ή γεωπολιτικά πολύπλοκοι και ευαίσθητοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όσον αφορά στα άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων».

Όπως ανέφερε «πρέπει να τονίσω επίσης το αίσθημα διάχυτου φόβου που νιώθει ένα σημαντικό ποσοστό των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δείχνει να απορρέει άμεσα από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και του νόμιμου, ειρηνικού έργου που επιτελούν».

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας». Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε υπερασπιστές ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους».

«Η αλληλεγγύη δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται και η συμπόνοια δεν πρέπει ποτέ να δικάζεται» υπογράμμισε η κ. Λόλορ και πρόσθεσε «με ανησυχεί ιδιαίτερα η ποινικοποίηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα».

Έκανε, ακόμη, ιδιαίτερη μνεία στο περιβόητο μητρώο ΜΚΟ, εκφράζοντας ανησυχία για στοχοποίηση οργανώσεων και κάνοντας λόγο για «δυσανάλογες απαιτήσεις» στη διαδικασία εγγραφής. Την ίδια ώρα η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας». Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε υπερασπιστές ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους».

Επιπλέον, η κ. Λόλορ εκτόξευσε πυρά προς τις ελληνικές αρχές για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή προσωρινών μέτρων προστασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

Πηγές του υπουργείου απαντούν

Κατόπιν την δηλώσεων Λόλορ το υπουργείο απάντησε μέσω πηγών οι οποίες απορρίπτουν τις κατηγορίες περί «δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητας» των ΜΚΟ και υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που καταγράφει η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το μητρώο ΜΚΟ.

Σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο θέμα του μητρώου έχουν σκοπό «την εξασφάλιση της διαφάνειας» και βάζουν «τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση». 

«Στόχευση των ελληνικών αρχών είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η Ειδική Εισηγήτρια στην Έκθεσή της» καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου.

Αρβανίτης: Τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα

Τις εξελίξεις σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης κάνοντας λόγο για «κόλαφο» κατά της κυβέρνησης και κατά της Ε.Ε.

Οι «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ Mary Lawlor, για την κατάσταση των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας, είναι μια γροθιά στο στομάχι για όσους επιμένουν να καλλιεργούν και να διακινούν το κυβερνητικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η αρνητική φήμη που καλλιεργείται διεθνώς κατά της χώρας μας είναι έργο όσων επιβουλεύονται την Ελλάδα.

Δυστυχώς η πραγματικότητα που αντίκρισε στη χώρα μας η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, όπως την παρουσίασε στην προκαταρκτική της έκθεση, επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις που έχουμε εκφράσει με δημόσιες και θεσμικές παρεμβάσεις για την πορεία των θεμάτων αυτών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τόσο η μεθοδευμένη εκστρατεία συκοφάντησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (προσώπων αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών), όσο και η νομοθεσία Μητσοτάκη-Μηταράκη που περιορίζει ασφυκτικά το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, αλλά και η ποινικοποίηση της Αλληλεγγύης, κεντρικοί πυλώνες της ακροδεξιάς υφής πολιτικής της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- στο στόχαστρο της αξιωματούχου του ΟΗΕ και συνιστούν πια το πρόπλασμα ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου σε βάρος της χώρας.

Με απλά λόγια σήμερα ακούσαμε το τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα: Η κυβέρνηση έχει την επιλογή να συνεχίσει στον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς αντίληψης «αποτροπής» ή να αλλάξει πολιτική και να πείσει επιτέλους τη διεθνή κοινότητα πως η Ελληνική Πολιτεία παραμένει Κράτος Δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κινείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας.

Την ίδια ώρα η Αξιωματούχος του ΟΗΕ στέλνει τα βέλη της και προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία για την υποκριτική της στάση, όπως επί λέξει ανέφερε: «Η ΕΕ επικαλείται τον χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και ταυτόχρονα περιμένει από την Ελλάδα να ανταπεξέλθει μόνης της χωρίς να ζητά (Η ΕΕ) την εμπλοκή άλλων κρατών μελών. Αυτό το βρίσκω υποκριτικό».

Τα ωραία και φιλεύσπλαχνα λόγια Αθήνας και Βρυξελλών δεν μπορούν πια να κρύψουν την πραγματικότητα μιας απάνθρωπης πολιτικής από μια κυβέρνηση που όχι απλά εκθέτει τη χώρα στη διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πολύ κοντά στο να πλήξει ανεπανόρθωτα τη διεθνή θέση της Ελλάδας, και μιας Ευρωπαϊκής υποκρισίας που μόνο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων μπορεί να αποβεί.

Όπως έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή αντιδρώντας στις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο,  το συμφέρον της Ελλάδας είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική με Ανθρωπιά και πραγματική Αλληλεγγύη, με πυρήνα Υποχρεωτικές Μετεγκαταστάσεις (και όχι χρηματικές αποζημιώσεις για την αποφυγή τους) , ισότιμα και αναλογικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο λίγο πολιτικό χρόνο που της έχει απομείνει ας κοιτάξει να μην εκθέσει κι άλλο τη χώρα, να λάβει σοβαρά υπόψιν τις συγκεκριμένες συστάσεις που διατύπωσε Αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τέλος ας αφήσουν επικίνδυνες και ανατριχιαστικές θεωρίες περί «εσωτερικών εχθρών» που άτεχνα επιχειρείται η αναβίωσή τους, γυρίζοντας τη χώρα στον μετεμφυλιακό ζόφο του κράτους της Δεξιάς.