Ραντεβού στο Παρίσι αναμένεται να έχουν κυβέρνηση και τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3,4 και 5 Σεπτεμβρίου ενώ θα ακολουθήσει πολύ σύντομη και ήσυχη επίσκεψη στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Ads

 
Στο παρασκήνιο ακούγεται πως η απόφαση πάρθηκε «καθώς έγινε δεκτό το επιχείρημα» του Αντώνη Σαμαρά ότι οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στην οικονομία αλλά και την κοινή γνώμη. Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση θεωρεί ότι το «ραντεβού» στο εξωτερικό θα επιταχύνει την αξιολόγηση.
 
Στο Παρίσι θα μεταβούν ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπ. Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι κι εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου έχοντας σκοπό να παραμείνουν «για λίγες μέρες». Πρόκειται για μια επίσκεψη για την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να είναι ήσυχη και διακριτική.
 
Τα πράγματα για την κυβέρνηση είναι πάντως σκούρα. Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ στη διετία 2015-16, ποσό που μπορεί να προσαυξηθεί με το κόστος των μισθολογικών αποκαταστάσεων στους ενστόλους. Οι βλέψεις της κυβέρνησης για μείωση φόρων έρχεται σε δεύτερο πλάνο καθώς πρώτα θα πρέπει να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα. Εξάλλου η τρόικα δύσκολα θα δεχτεί μείωση φόρων. Επιπλέον θα πιέσει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί τη διατήρηση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πράγμα που γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Όλα τα παραπάνω συμπίπτουν με την νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που εκτιμά ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει ασθενής και προβλέπει νέα προσφυγή της Ελλάδας για δανεισμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποφύγει τις αγορές πράγμα που προδιαγράφει νέο Μνημόνιο με τους δανειστές.