Πολύωροι είναι οι αποκλεισμοί στις εθνικές οδούς και τα τελωνεία της χώρας, εκατοντάδες φορτηγά παραμένουν μπλοκαρισμένα στα σύνορα, ενώ την Πέμπτη αγρότες από όλη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ads

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης -η έκθεση θεωρείται το σημαντικότερο σημείο συνάντησης του αγροτικού κόσμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με περισσότερους από 1500 εκθέτες. 

Απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έλαβαν στη γενική συνέλευση τους οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών, με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μμ. την Πέμπτη, ενώ όσον αφορά στην έκθεση Agrotica, η απόφαση που έλαβαν είναι να μην συμμετάσχουν συντεταγμένα ως μπλόκο Τεμπών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισαν την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., να διοργανώσουν συλλαλητήριο με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ads

Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Χαλκηδόνα, Πράσινα Φανάρια και αερογέφυρα Θέρμης.

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

 Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε ότι το φορολογικό δεν είναι στα προαπαιτούμενα και σημείωσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.

Οι αγρότες ωστόσο, αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.