Με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, επανέρχονται στην επιφάνεια τα σχέδια για «αναβάθμιση» της Εθνοφυλακής και την αναβίωση παρωχημένων όσο και «μαύρων» πρακτικών που δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από την υιοθέτηση ενός επικίνδυνου ακροδεξιού αφηγήματος για την «εθνική ασφάλεια».

Ads

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας είναι η «ανασυγκρότηση» του αμφιλεγόμενου θεσμού, ο οποίος ανάγεται στην εποχή του Εμφυλίου και του δωσιλογισμού, ενώ το σχετικό κλίμα έχει ήδη προετοιμαστεί με σειρά δημοσιευμάτων.

Διαβάστε επίσης: 

Αντίστοιχες διεργασίες και σχέσεις με γνωστούς χρυσαυγίτες εθνοφύλακες είχαν αποκαλυφθεί επί Υπουργίας Καμμένου, όταν Αρχηγός ΓΕΣ ήταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Μάλιστα, τα αποκαλυπικά ρεπορτάζ, όπως του Τvxs.gr, είχαν προκαλέσει αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μυστικές συναντήσεις των «ράμπο» που έχουν εισχωρήσει στην Εθνοφυλακή και έχουν αυτονομηθεί. Οι σχεδιασμοί διακόπηκαν απότομα με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την αποστρατεία Στεφανή. Ο οποίος όμως τώρα επανήρθε ως… Υφυπουργός της ΝΔ!

Ads

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, που έχει αποκαλυφθεί στα στρατιωτικά sites, η Εθνοφυλακή θα αλλάξει χαρακτήρα και θα δημιουργηθούν μονάδες της στα μεγάλα αστικά κέντρα, λόχοι εφέδρων καταδρομών στα κύρια νησιά αλλά και τμήματα φύλαξης των στρατοπέδων. Αποκαλυπτικές είναι οι επισημάνσεις του Βουλευτή Έβρου και πρώην τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος συνδέει την ενίσχυση του ρόλου της Εθνοφυλακής με την εισροή μουσουλμανικών πληθυσμών λόγω του προσφυγικού και προτείνει την οικονομική απολαβή των εφέδρων για τις… «εθελοντικές υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα».

Όλο το πλαίσιο, όπως περιγράφεται, μοιάζει να εκπληρώνει απόλυτα το εκρηκτικό ιδεολογικό αφήγημα δημιουργίας ενός «παραστρατιωτικού» σώματος για την αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών» και «εσωτερικού κινδύνου», που θα στελεχώνεται από διάφορα φασιστικά και μιλιταριστικά στοιχεία. Στην πλειοψηφία τους έχουν περάσει από αντίστοιχα τάγματα της Χρυσής Αυγής, την εποχή της ακμής των νεοναζί καθώς και «Λέσχες Εφέδρων» που ειδικεύονται σε αντίστοιχη εκπαίδευση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι σχεδιασμοί αυτοί  δεν είναι αποκομμένοι από τις πολιτικές «τάξης και ασφάλειας» της νέας κυβέρνησης και το γεγονός ότι οι μόνες προσλήψεις της, με διαδικασίες fast track και εκτός ΑΣΕΠ, ήταν για ειδικούς φρουρούς ενώ ακολουθούν επαγγελματίες οπλίτες. Όπως δείχνει και η υποτροπή της ΝΔ στις ρατσιστική ρητορική και τις ξενοφοβικές πολιτικές, μετά το αδιέξοδό της στο προσφυγικό, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να εκμεταλλευτεί κάθε ακροδεξιά ιδεοληψία και να προσεταιριστεί τα ακροατήρια που εμφορούνται από επικίνδυνες και ανιστόρητες αντιλήψεις για την εθνική ασφάλεια.

Άλλωστε, ανελίχθηκε στην εξουσία πάνω στο κύμα του εθνικολαϊκισμού και ανατρέχει σε αυτό σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αντί να ασχοληθεί με το αξιόμαχο  του τακτικού στρατού απέναντι στους πραγματικούς κινδύνους, αναβιώνει τους χειρότερους μετεμφυλιακούς εφιάλτες, προκειμένου να προασπίσει την εξουσία της.