Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε μια μεγάλη χάρη στον πρωθυπουργό: Πήρε πάνω της την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και απάλλαξε τον Κυρ. Μητσοτάκη από το βάρος της απόφασης και της προσωπικής σχέσης με τον κατηγορούμενο για βιασμούς ανηλίκων ηθοποιό-σκηνοθέτη. Του επέτρεψε, δηλαδή, να δηλώνει ότι δεν τον ήξερε παρά και η μοναδική επαφή μαζί του ήταν μόνο δυο φορές που τον είδε σε θεατρική παράσταση.

Ads

Ο πρωθυπουργός της ανταπέδωσε το “δώρο” στηρίζοντάς την καθαρά και ανοιχτά από το βήμα της Βουλής, έχοντας νωρίτερα καλέσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βάλουν πλάτη και να μην την αφήνουν μόνη.

Τελειώνουν εδώ τα βάσανα της Λ. Μενδώνη;

Οχι βέβαια. Με την πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου απέναντί της, ακόμη και θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να ζητούν την παραίτησή της και χιλιάδες υπογραφές να συγκεντρώνονται με αυτό το αίτημα, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα συνεχίσει απρόσκοπτα την άσκηση των καθηκόντων της.

Ads

Και δεν είναι μόνο τα προφανή. Είναι και τα αφανή. Κυρίως το βαρύ κλίμα γι αυτήν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Την έχουν αποδοκιμάσει με διαφορετικούς βαθμούς έντασης από την Ολγα Κεφαλογιάννη μέχρι τον Κ. Μπογδάνο και από την Ελ. Βόζενμπεργκ μέχρι την Ντ. Μπακογιάννη. Ολοι όσοι έχουν τολμήσει να μιλήσουν δημόσια στέκονται στο επικοινωνιακό λάθος, όμως η ουσία είναι ότι έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τη στάση της υπουργού Πολιτισμού.

Στο παρασκήνιο είναι πολύ πιο άγρια τα πράγματα. Καλή κουβέντα δεν ακούς από στέλεχος της ΝΔ. Αυτό που ακούς είναι ότι δίνονται επιχειρήματα στον Αλ. Τσίπρα να μιλά για σκάνδαλο Λιγνάδη-Μενδώνη και ότι η παράταξη τραυματίζεται από ένα πρόσωπο το οποίο δεν προέρχεται καν από τα σπλάχνα της. Οι Νεοδημοκράτες δεν ξεχνούν ότι η Μενδώνη είναι άνθρωπος του Βενιζέλου ούτε έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των μεταγραφών από την κεντροαριστερά όταν τόσα δικά τους στελέχη παραμένουν εκτός σαλονιών της εξουσίας λόγω συνωστισμού.

Οι διαρροές που διακινούνται είναι ότι προετοιμάζεται για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης στις 25 Μαρτίου στα οποία θα πρωταγωνιστήσει δίπλα στον πρωθυπουργό. Δίνεται, δηλαδή, το μήνυμα ότι συνεχίζει κανονικά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η ίδια. Πολλοί αναρωτιούνται στο εσωτερικό τη ΝΔ πώς θα τα καταφέρει να προχωρήσει το έργο της βρίσκοντας μπροστά της συνεχώς τείχη από αγανακτισμένους ανθρώπους του πολιτισμού. Ειδικά από φθινόπωρο, όταν θα ανοίξουν, εκτός μεγάλου απροόπτου θέατρα, μουσικές σκηνές και άλλοι χώροι τέχνης ο ρόλος της ως υπουργού Πολιτισμού θα είναι νευραλγικής σημασίας και θα πρέπει να διαπραγματευτεί με εργαζόμενους που χτυπήθηκαν όσοι ελάχιστοι από την πανδημία. Θα έχει την ηθική νομιμοποίηση να το κάνει αποτελεσματικά; Αν έχουν προηγηθεί εκλογές, δεν θα απαντηθεί το ερώτημα…