Η σημερινή προαναγγελία – δέσμευση Μητσοτάκη για την μονιμοποίηση όσων γιατρών εργάζονται με συμβάσεις στις ΜΕΘ ήταν η πρώτη απάντησή του στην κριτική Τσίπρα για την τραγική, όσο και συνειδητή, ολιγωρία της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
 
Και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι από την πρώτη στιγμή μετά την εκδήλωση της πανδημίας «η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και των υποδομών των νοσοκομείων» ήταν η άμυνα μπροστά στην – και δημοσκοπικά επιζήμια πια για την κυβέρνηση – εικόνα εγκατάλειψης των γιατρών και των υγειονομικών του ΕΣΥ σε μια μοναχική και δραματική μάχη στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας.
 
Το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της εικόνας γίνεται ακόμη πιο βαρύ, από την στιγμή που φέρνει πια την κυβέρνηση απ’ ευθείας απέναντι με τους ίδιους τους γιατρούς: Η, εκτός λογικής και πραγματικότητας δήλωση Γεραπετρίτη ότι εάν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ «θα είχαμε… και πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών», ξεσήκωσε θύελλα στο ΕΣΥ. Ο επικεφαλής της μονάδας covid του Ευαγγελισμού, καθηγητής Γιάννης Καλομενίδης την χαρακτήρισε «προσβλητική γα όσους δουλεύουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας» – «προσβλητική για ανθρώπους που δουλεύουν διαρκώς προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους», όπως είπε.

Ads

Και η δήλωση Πέτσα επίσης, ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να μπουν στην μάχη της πανδημίας, προκάλεσε την έντονη διάψευση από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Νίτσα που δήλωσε ότι 175 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δεν προχωρούν οι συμβάσεις τους.
 
Εν ολίγοις, μετά την απώλεια του ελέγχου στην μάχη της πανδημίας, η κυβέρνηση χάνει και την πολιτική μάχη στην δημόσια υγεία. Και το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι πως η στήριξη και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για την πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και εκείνων που προέρχονται από την πιο σκληρή συντηρητική δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ.
 
Χαρακτηριστική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της ProRata για το ινστιτούτο ΕΝΑ, η οποία δείχνει ότι το 51% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου το 76% την αξιολογούσε θετικά. Και ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το δεύτερο κύμα στης πανδημίας», ένα συντριπτικό 80% τοποθετείται υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και μόλις το 11% υπέρ του ιδιωτικού τομέα.
 
Η εικόνα αυτή αξιολογείται και αξιοποιείται πολιτικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα αναδειχθεί ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα. Στην Κουμουνδούρου δεν αποτελεί μόνον κεντρική επιλογή η επιμονή στην στήριξη του ΕΣΥ – αποτελεί και κοινή πεποίθηση πως η αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων από την άνοιξη μέχρι σήμερα είναι συνειδητή και πολιτική απόφαση στο πλαίσιο της «εμμονής της για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
 
Θεωρούν ότι η πανδημία απλώς αναστέλλει τα σχέδια εισόδου των ιδιωτών στην Υγεία, υπενθυμίζουν ότι η έκθεση Πισαρίδη που αποτελεί πλέον το νεοφιλελέυθερο «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης έχει σαφείς αναφορές και υποδείξεις για νέο μοντέλο «αυτονομίας των νοσοκομείων» που οδηγεί σε συμπράξεις με ιδιώτες, και πλέον η σύγκρουση για το ΕΣΥ αποκτά και ιδεολογικά και ταξικά χαρακτηριστικά.
 
Εξ ου και η σκληρή επίθεση της Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση για τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Γεραπετρίτη, εξ ου και η άμεση αποδόμηση από τον Ανδρέα Ξανθό των προαναγγελιών Μητσοτάκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών των ΜΕΘ.
 
Όπως λέει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ «οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί σε ΜΕΘ στη διάρκεια της  πανδημίας, είναι ελάχιστοι. Η προκήρυξη λοιπόν μόνιμων θέσεων δεν μπορεί να αφορά μόνο αυτούς τους γιατρούς, αλλά όλους τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς κάθε ειδικότητας που χρόνια τώρα στηρίζουν το ΕΣΥ».
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας θα κορυφώσει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση για την μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Ανδρέας Ξανθός σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ήδη έρθει σε επαφή και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διερευνώντας τις δυνατότητες κοινών πρωτοβουλιών υπέρ της δημόσιας υγείας, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί και συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ενίσχυση γιατρών και υγειονομικών.
 
Η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, μισθολογικές και οριζόντιες αυξήσεις με κατώτατη αμοιβή για τους γιατρούς τα 2.000 ευρώ, καθώς και ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγειινά.