Σε κατ’οίκον περιορισμό θα παραμείνει ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή του.

Ads

Η απολογία του αστυνομικού ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον 34χρονο αστυνομικό, ο οποίος πυροβόλησε τον νεαρό Κώστα Φραγκούλη που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εισαγγελέας ήθελε προσωρινή κράτηση και ο ανακριτής να αφεθεί ελεύθερος με όρους. Οπότε αποφασίστηκε προσωρινά να τεθεί ο 34χρονος σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να αποφανθεί οριστικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου ως ένδειξη συμπαράστασης στον 16χρονο.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια ζήτησαν να προφυλακιστεί ο φερόμενος ως δράστης και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. «Δεν ήταν η βενζίνη δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήταν Ρομά» φώναξαν, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο 34χρονος αστυνομικός μπήκε από την πίσω πόρτα στο γραφείο του ανακριτή, ενώ προσήλθε με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», είπε.

Διαβάστε επίσης:  

image 
image 
image 
image

«Δεν έχει μετανιώσει για κάτι, δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του δράστη Αλέξης Κούγιας, είπε χαρακτηριστικά: «ο άνθρωπος δεν έχει μετανοιώσει για κάτι, δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως. Ήδη η κατηγορία, όπως γνωρίζετε, είναι “απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο”. Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα, γιατί έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του για “απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή με άμεσο δόλο”, πρώτου βαθμού, εις βάρος των δύο μοτοσυκλετιστών».

Σε άλλο σημείο, περιέγραψε τον πελάτη του ως «φτωχόπαιδο που έχει δουλέψει από πολύ μικρό, σε οικοδομές, υδραυλικός, σε διάφορες δουλειές», που στηρίζει τους άρρωστους γονείς του, που «έχει τελειώσει ανωτάτη σχολή» και «έχει μπει από τους πρώτους στον διαγωνισμό της Αστυνομίας», με διαδρομή 11 ετών στην ΔΙΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με περισσότερες από 10 ηθικές ανταμοιβές, «ένα υπόδειγμα αστυνομικού και οικογενειάρχη».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος προφυλάκισης του αστυνομικού, λέγοντας ότι η κατηγορία είναι «είναι “με ενδεχόμενο δόλο”, που είναι στα όρια της “εν συνειδήσει αμελείας” … εκ προοιμίου, η κατηγορία έχει μια αγωνία, αν αυτό προέρχεται από μια έστω στιγμιαία αδράνεια, μία κακή απόφαση. Έχει τεράστια διαφορά από το δόλο … περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί η Δικαιοσύνη, μελετώντας αυτή την δικογραφία, να μην αφήσει ελεύθερο τον άνθρωπο αυτό. Να υποκύψει στους εκβιασμούς κάποιων, που εγώ γνωρίζω χρόνια από τα δικαστήρια».

Επιτέθηκε προσωπικά στον πατέρα του θύματος με γενικεύσεις και συνολική σύνδεση των Ρομά με παραβατικές συμπεριφορές. «Αυτούς τους τύπους που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε “θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”, “θα κάνω ότι έκανε στο παιδί μου”, τους γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή δεν είναι η ώρα να κάνουμε αξιολόγηση προσωπικοτήτων αυτών που απειλούν. Αυτό που κρίνεται είναι αν υπάρχει οργανωμένο κράτος, αν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει η ποιοτική εξέλιξη κάποιων παιδιών, εφήβων, μετεφήβων, που από τα 12 χρόνια τους ξεκινούν να κάνουν παράνομες πράξεις, ακόμη και οικογένειες. Υπάρχει μια κοινωνική εκτροπή, μία κοινωνική ανισορροπία, που πρέπει η οργανωμένη κοινωνία να διορθώσει. Δεν μπορεί ορισμένοι που τους βλέπουμε κάθε μέρα στα δικαστήρια κατηγορούμενους, άλλοτε για ληστείες, άλλοτε για εμπόριο ναρκωτικών, άλλοτε για κλοπές, άλλοτε για βιασμούς, να έρχονται τώρα και να απειλούν, να λένε “θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας” και να υποκύψει η Δικαιοσύνη, να φυλακίσει έναν έντιμο άνθρωπο που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθεί αγωνιωδώς να δουλέψει από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί για να ζήσει την οικογένειά του -και συγχρόνως να προστατέψει και εμάς», υποστήριξε ο κ. Κούγιας.