Την παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του 16χρονου Ρομά στην ιατρική ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του απαγόρευσε η διοίκηση του «Ιπποκράτειου», όπως καταγγέλει ο ίδιος.

Ads

Μιλώντας στο The Press Project ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος ανέφερε, ότι παρά το γεγονός ότι ήταν αίτημα των γονέων να παρίσταται στην ιατρική ενημέρωση, η διευθύντρια της Μονάδας σε συνεννόηση με τον διοικητή του νοσοκομείου απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν και από το γεγονός ότι το Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» δεν προχωρά σε έκδοση επίσημου ιατρικού ανακοινωθέντος με σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 16χρονου Ρομά που εξακολουθεί να παλεύει για την ζωή του.

Σε ερώτηση του The Press Project προς τον διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαο Αντωνάκη σχετικά με την έλλειψη οργανωμένης θεσμικής ενημέρωσης, εκείνος απάντησε ότι είναι απόφαση των γιατρών για το ποιους θα ενημερώσουν και τι θα ενημερώσουν, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν εκδίδεται ιατρικό ανακοινωθέν για όλα τα περιστατικά, αποφεύγοντας να απαντήσει για τους λόγους που σε αυτή την περίπτωση δεν κρίθηκε σκόπιμο.

Ads

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών σχετικά με την υγεία του.

Όλα αυτά, την ώρα που το τραγικό αυτό συμβάν απασχολεί την κοινή γνώμη και οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος στο The Press Project, «ο λόγος για τον οποίο δε θέλω να προχωρήσω σε παραπάνω δηλώσεις σχετικά με την υγεία του 16χρονου είναι διότι δυστυχώς η ενημέρωση που έχω δεν είναι θεσμική. Όταν ζήτησα επίσημα να ενημερωθώ μαζί με τους γονείς, δεν μου επιτράπηκε αυτό. Δεν είναι παράνομο αυτό, είναι ζήτημα λειτουργίας του νοσοκομείου, οι οποίοι αποφασίζουν να ενημερώνουν μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού. Όταν εγώ ζήτησα να υπάρχει μία ενημέρωση και προς εμένα, παρουσία των δύο γονέων, πράγμα που ήταν δικό τους αίτημα μου απαγορεύθηκε. Ξέρετε, εμείς δεν βλέπουμε φαντάσματα πολιτικά. Οι άνθρωποι ήθελαν να μάθουν τί γίνεται με την υγεία του παιδιού τους και επειδή δεν έχουν το γνωστικό επίπεδο για να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει η κάθε ιατρική ορολογία, ζήτησαν οι ίδιοι η ενημέρωση να γίνει παρουσία μου. Η προϊσταμένη της ΜΕΘ, είπε πρώτα ότι θα το συζητήσει με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Κατόπιν μου είπε ότι θα το επέτρεπε μόνο με εισαγγελική παραγγελία. Ειλικρινά όλο αυτό μου έκανε εντύπωση. Ίσως να το προβλέπει το πρωτόκολλο, όμως δε γίνεται για λόγους καθαρά πρωτοκόλλου να μη μου γίνεται μία ενημέρωση η οποία στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των γονέων, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι το επιδιώκουν. Δηλαδή εάν για παράδειγμα είχαν κάποιο μαθησιακό πρόβλημα, τι θα έκανε η προϊσταμένη; Πώς θα γινόταν; Επομένως δεν μπορώ να προχωρήσω σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με την υγεία του 16χρονου. Δεν μου επέτρεψαν επίσημη ενημέρωση».

Το TPP επικοινώνησε με τον διοικητή του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», Νικόλαο Αντωνάκη ώστε να επιβεβαιώσει τις παραπάνω πληροφορίες. Εκείνος, ανέφερε ότι δεν θα επιθυμούσε να προχωρήσει σε σχόλιο καθώς «οι γιατροί κανονίζουν ποιος θα ενημερωθεί, και τι θα ενημερωθεί, διότι είναι ιατρικά θέματα».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει το νοσοκομείο σε έκδοση συγκεκριμένου ιατρικού ανακοινωθέντος σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 16χρονου εκείνος απάντησε «αυτό είναι θέμα δικό μας, δεν βγάζουμε για όλα τα περιστατικά ιατρικά ανακοινωθέντα».

Ωστόσο στην ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια που θα οδηγήσουν το νοσοκομείο στο να αποφασίσει να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, δεν θέλησε να απαντήσει.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ της διευθύντριας και του δικηγόρου, επισημαίνοντας ότι «σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα και από το δικηγόρο, ωστόσο εμείς δεν κρύβουμε κάτι».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γονείς ενημερώνουν ότι αδυνατούν να κατανοήσουν την ιατρική ενημέρωση εξαιτίας εξειδικευμένης ορολογίας και ζητούν οι ίδιοι την παρουσία του δικηγόρου τους για την εξυπηρέτησή τους, ο Νικόλαος Αντωνάκης έκλεισε το τηλέφωνο διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο τη συζήτηση. Από τότε και έπειτα δεν κατέστη ξανά δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού

Πάντως, κατά την πρώτη επικοινωνία του TPP με τον κ. Νικόλαο Αντωνάκη, δήλωσε ενήμερος σχετικά με φήμες που ήθελαν τον 16χρονο νεκρό, ωστόσο όπως ανέφερε στο η πληροφορία δεν ισχύει.

«Ο 16χρονος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Είναι υπό μηχανική υποστήριξη και παρά το γεγονός ότι το τραύμα είναι πολύ σοβαρό δεν χάνουμε τις ελπίδες μας. Στο νοσοκομείο μας έχουμε δει ασθενείς να ανακάμπτουν την ώρα που οι ελπίδες όλων είχαν χαθεί. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν. Όσον αφορά τις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία και θέλουν τον 16χρονο νεκρό δεν τις επιβεβαιώνω σε καμία περίπτωση. Έχω άμεση ενημέρωση από την διευθύντρια της Μονάδας και θα ήταν ανήκουστο να προχωράμε σε ψευδή ενημέρωση των γονέων αν τα πράγματα ήταν έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το TPP επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες, η κατάσταση της υγείας του 16χρονου είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Φέρει διαμπερές εγκεφαλικό τραύμα από βλήμα υψηλής ταχύτητας από πυροβόλο όπλο – με πύλη εισόδου και πύλη εξόδου της σφαίρας – το οποίο έχει προκαλέσει πάμπολλες κακώσεις στον εγκέφαλο του.

Εξ αρχής ο εγκέφαλος δεν ανταποκρινόταν στα στοιχειώδη αντανακλαστικά, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στο 97%.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, η καρδιά του 16χρονου ανταπεξέρχεται.