Στα ύψη παραμένει η ένταση στην κοινότητα των Ρομά σε όλη τη χώρα μετά τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Ads

Σημειώνεται πως ανησυχία επικρατεί για την κατάσταση της υγείας του παιδιού, καθώς το «Ιπποκράτειο» αρνήθηκε να ενημερώσει τον δικηγόρο της οικογένειας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, η οποία σύμφωνα με αρχικές αναφορές ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο συλληφθείς αστυνομικός προσήχθη υπό άκρα μυστικότητα, για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και του παράνομου «πυροβολισμού εξουδετέρωσης/ακινητοποίησης», με τον Αλέξη Κούγια να δηλώνει πως πιθανότατα θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

Νύχτα έντασης σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκαν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του διοικητή της ΟΠΚΕ στο Μενίδι.

Ειδικότερα, στην Αττική εκτός από την κατάληψη του οδοστρώματος στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου το μεσημέρι της Τρίτης, σημειώθηκαν επεισόδια το απόγευμα στην δυτική και βορειοδυτική Αθήνα.

Το απόγευμα τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν σε Μενίδι, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, καθώς και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων.

Ads

Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια ώστε όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ να έχουν τραυματιστεί 10 αστυνομικοί, έξι εκ των οποίων από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Η αστυνομία προχώρησε σε αριθμό προσαγωγών που δεν έχει διευκρινιστεί.

Κατά την διάρκεια της νύχτας κατά διαστήματα σημειώθηκαν καταλήψεις οδών και δημιουργία οδοφραγμάτων με κάδους σε διάφορα σημεία, μεταξύ άλλων στο Ζεφύρι και την οδό Παναγίας Γρηγορούσης, στην λεωφόρο ΝΑΤΟ βόρεια του Ασπρόπυργου και στην περιφερειακή του Αιγάλεω, που παραμένει κλειστή μέχρι αυτή την ώρα καθώς στο οδόστρωμα παραμένουν πολλά ογκώδη αντικείμενα.

Στη Θεσσαλονίκη, δεκάδες Ρομά γύρω στη 1 τα μεσάνυχτα κατέλαβαν πλήρως το οδόστρωμα στην οδό Λαγκαδά και στην αερογέφυρα της Θέρμης και στα δύο ρεύματα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, δημιουργήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, στους οποίους έβαλαν φωτιά.

Στον Δενδροπόταμο εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η Οικονομική Αστυνομία, όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Χτες πολύωρα και πολύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Πόντου, στην βιομηχανική περιοχή δυτικά του Δενδροπόταμου όπου βρίσκεται ο πολυπληθής οικισμός Ρομά της Αγίας Σοφίας. Εκεί πυρπολήθηκαν ακόμη και εκσκαφείς που βρίσκονταν στο σημείο για εργασίες, ενώ υπήρξαν ακόμη και αναφορές για πυροβολισμούς.

Το πρωί της Τρίτης προηγήθηκαν πολύ σοβαρά επεισόδια στα Δικαστήρια, όπου τα ΜΑΤ χτύπησαν συγκεντρωμένους Ρομά που περίμεναν την προσαγωγή του άνδρα της ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο. 

Έκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια

Οι επικεφαλής των Ρομά προσπαθούν να συγκρατήσουν την οργή και όπως αποκάλυψε στον Ant1 ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαμπάνης, σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη χώρα. Είναι τραγικό αυτό το γεγονός με τον 16χρονο, που έχει και ένα κοριτσάκι 1,5 ετών. Ναι, έκανε ένα λάθος, έβαλε 20 ευρώ βενζίνη και έφυγε από το σημείο. Αλλά ήξεραν και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου και οι τέσσερις αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί, ότι ήταν παιδάκι, 16 χρονών», είπε ο κ. Σαμπάνης. Σε άλλο σημείο θύμισε ότι ένα χρόνο πριν υπήρξε το περιστατικό στο Πέραμα με την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, «τώρα γίνεται το συμβάν αυτό, με το 16χρονο παιδί. Καταλαβαίνετε, όλοι στην Ελλάδα φοβούνται για αυτή την συμπεριφορά. Δεν λέμε ότι οι αστυνομικοί είναι κακοί, ήμαρτον. Υπάρχουν και καλοί και κακοί».

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Ρομά, να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Δεν πρέπει να κάνουν αυτά που κάνουν. Είναι θλιβερό το γεγονός με τον Κώστα Φραγκούλη. Πρέπει να ηρεμήσουμε όλοι από την πλευρά μας, κάνω έκκληση σε όλη την Ελλάδα. Από την Πολιτεία το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κάνει το καθήκον της η Δικαιοσύνη, αυτό ζητάμε», τόνισε ο ίδιος.