Πυροβολισμοί έπεσαν έξω από την οικία του Γερμανού πρέσβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 3:30 π.μ. στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι. Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα και τους μάρτυρες, οι τέσσερις δράστες επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και χρησιμοποίησαν δυο καλάσνικοφ στοχεύοντας την καγκελόπορτα της οικίας. Από το καθένα ερίφθησαν 30 βολές. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα όπλα είναι «καθαρά». 

Ads

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξε 60 κάλυκες των 7,62 χιλιοστών, οι οποίοι εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις στα δύο καλάσνικοφ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. 

Ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του γερμανού διπλωμάτη κατέθεσε ότι οι τέσσερις δράστες πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία. Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών.

Η περιοχή γύρω από την οικία του πρέσβη είναι αποκλεισμένη για την κυκλοφορία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη πρεσβεία είχε βάλει στο στόχαστρο και η 17 Νοέμβρη.

Ads

Με τον Γερμανό πρέσβη, Βολφγκανγκ Ντολτ επικοινώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται περί «τρομοκρατικής ενέργειας που είχε σκοπό να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.». Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επικοινωνία είχε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στην συνομιλία ανέφερε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα χαλάσουν οι δράστες τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας»

O πρωθυπουργός, μάλιστα, επικοινώνησε και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για την επίθεση διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι αρχές θα διαλευκάνουν την υπόθεση. Αργότερα, εύσημα στις ελληνικές αρχές για την άμεση και συντονισμένη αντίδραση στην επίθεση εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή απέδωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν και ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε.

O ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση και σχολίασε πως είναι «απόλυτα καταδικαστέα» και πως τέτοιου είδους ενέργειες «δεν συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόταν του ελληνικού λαού, αλλά, αντιθέτως, δίνουν αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία. Ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας».

Ο Μανώλης Γλέζος, επίσης, σε ανακοίνωσή του σχολίασε πως  «η επίθεση ωφελεί μόνον εκείνους που θέλουν να χαρακτηρίσουν τρομοκράτη τον ελληνικό λαό και να λάβουν μέτρα εναντίον του»

Η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε επίσης την επίθεση λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την δημοκρατία και την εικόνα της Ελλάδας. Την καταδίκη του εξέφρασε επίσης το ΚΚΕ. Σε σχετικό σχόλιό του τονίζει πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματά τους».

Οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ

Εκτενή δημοσιεύματα για την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι φιλοξενούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Επίθεση στην Αθήνα – ο γερμανός πρέσβης ‘βάλλεται’» σημειώνει η ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου N24. Όπως αναφέται, η ελληνική αστυνομία πιθανολογεί ότι η επίθεση αποτελεί ίσως μία πράξη εκδίκησης για τους όρους λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Το δίκτυο αναφέρει επίσης ότι οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών κτηρίων, τραπεζών και ξένων εταιριών έχουν γίνει συχνές ενώ τονίζει πως «πολλοί Έλληνες θεωρούν τη γερμανική κυβέρνηση κύρια υπεύθυνη για τους σκληρούς όρους λιτότητας της τρόικας των δανειστών».

Για «τρόμο στην Ελλάδα» κάνει λόγο η Abendzeitung του Μονάχου. «Οι δράστες πήγαν μέσα στη νύχτα και πυροβόλησαν με καλάσνικοφ», σημειώνει.

Στους «πυροβολισμούς με καλάσνικοφ εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη» αναφέρεται και δημοσίευμας της  Welt του Βερολίνου, υπενθυμίζοντας ότι η πρεσβευτική κατοικία είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα από την «17 Νοέμβρη».