Ads

Επίθεση με καλάσνικοφ δέχτηκαν στις 03:00 περίπου τα ξημερώματα της Δευτέρας τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκονται στη λεωφόρο Συγγρού. Δύο άτομα πυροβόλησαν κατά του κτιρίου και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, μία από τις βολίδες έσπασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του γραφείου του πρωθυπουργού. Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησαν με τον Α.Σαμαρά για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για την επίθεση.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στη Συγγρού, όπου μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα εξής:

  • μια βολίδα η οποία διαπέρασε την τζαμαρία του 3ου ορόφου και βρέθηκε εντός του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
  • μια βολίδα που βρέθηκα στην ταράτσα του κτιρίου
  • 9 κάλυκες Καλάσνικοφ σε νησίδα, στον παράδρομο της Λ. Συγγρού, στο ύψος του αριθμού 348

 
Η ΝΔ ανακοίνωσε πως στο γραφείο πρωθυπουργού βρέθηκε μια σφαίρα, η οποία έσπασε το τζάμι, χτύπησε στο ταβάνι, στη συνέχεια στον τοίχο και κατέληξε στο πάτωμα. Το βλήμα περισυνελέγη μαζί με τους κάλυκες από ειδικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια, για βαλλιστική και άλλες εξετάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, η επίθεση έγινε με δύο όπλα, ενώ η αστυνομία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για ενεργοποίηση τηλεφωνικών αριθμών της αντιτρομοκρατικής. 

Ads

image
 
Με την επίθεση συσχετίζεται κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Με την υπόθεση ασχολείται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες και μαρτυρίες για τους δράστες της επίθεσης.
 
Για την επίθεση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μπούρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, κατά την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του, για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά για τον ίδιο λόγο είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται συνάντηση των δύο ανδρών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.
 

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, εντός του οποίου βρέθηκε μια σφαίρα. «Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο τη δημοκρατίας μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για νέα κλιμάκωση «στην προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας».

Ο κ. Κεδίκογλου απηύθυνε έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του. «Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία είναι μια και πρέπει να εξοστρακιστεί από την κοινωνία μας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση κλίματος πολιτικής έντασης, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι δεν δέχεται πως υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που ενστερνίζονται την ένοπλη βία, οι «ανεύθυνες δηλώσεις» στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «ρίξει λάδι στην φωτιά».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να ενοχοποιήσει κανέναν «ούτε καν σε επίπεδο υπόνοιας» διότι το μήνυμα που θα στελνόταν στην κοινωνία δεν θα ήταν σωστό. 

image

Μετά την επίθεση, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν «τα άκρα και τις ακρότητες απ΄όπου κι αν προέρχονται, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά». Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία, τη Νέα Δημοκρατία, τον Πρωθυπουργό, διεμήνυσε ο κ.Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι «η πράξη αυτή βίας πρέπει να καταδικαστεί από όλους».
 
«Ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν τρομοκρατείται. Αυτού του είδους οι ενέργειες θα πέσουν στο κενό», κατέληξε.

Καταδικάζουν την επίθεση

Για κύκλους που παίζουν αδίστακτα με τη βία και στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής πολιτείας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. «Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια, όμως σημειώνει ότι η καταδίκη δεν αρκεί. Όπως  δεν αρκεί να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της για την προστασία των πολιτών και των θεσμών. Η καταδίκη της βίας και η αντίδραση στα φαινόμενα αυτά πρέπει γίνει με μια φωνή από την ελληνική κοινωνία».

Την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών «των άθλιων γεγονότων» ζήτησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ.Καρύδης, τονίζοντας ότι στα θέματα της Δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία από όλους. «Είναι γεγονός ότι ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι των επιθέσεων, από την αρχή και δεν αναφέρομαι στο σημερινό περιστατικό, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ.Καρύδης τόνισε ότι σε τέτοια γεγονότα δε χωρούν μισόλογα και αστερίσκοι.
 
Την απερίφραστη καταδίκη της ΔΗΜΑΡ για το περιστατικό αυτό εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Πρόκειται για ακραία τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα. Ας ευχηθούμε αυτό το συμβάν να είναι το τελευταίο», τόνισε, εκφράζοντας το φόβο  ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτές θα υπάρξουν θύματα.
 
«Εμείς χωρίς μισόλογα ανοίγουμε μέτωπο με τη βία, όποιο περίμβλημα και αν την περιβάλλει. Η βία είναι φασισμός. Θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος να υψώσει τείχος απέναντι στη βία. Σε αυτή τη φάση δεν χωρούν μισόλογα, αστερίσκοι και συμψηφισμοί», πρόσθεσε.

image

Για επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες». «Αυτές οι ενέργειες σπέρνουν το φόβο και τον τρόμο και αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα της εποχής μας. Εύχομαι οι ενέργειες αυτές να μην αξιοποιούνται με στρατηγική που υπονομεύει τη Δημοκρατία», σημείωσε και τόνισε ότι πρόκειται για στοχοποίηση της ίδιας της Δημοκρατίας.
 
Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ σημείωσε: «Ελπίζω σήμερα να μην πει ότι η αντιπολίτευση επιδίδεται σε επιθέσεις με καλάσνικοφ εναντίον μας». Επιτιθέμενος κατά της ΝΔ πρόσθεσε, επίσης, ότι δρα σαν ακροδεξιά που συναγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή. «Η υπόθεση έχει ένα άρωμα περίεργο που πρέπει να ψάξουμε. Είναι ένα σχέδιο που έχει πολλές πλευρές. Θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ αυτών που οργανώνουν τις επιθέσεις και πολιτικών κέντρων που δημιουργούν κλίμα εμφυλίου».

«Δεν είναι απλά αυτονόητα καταδικαστέα αυτή η ενέργεια, είναι εχθρική για την Ελλάδα», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Πρέπει να συλληφθούν είτε πρόκειται  για κουφιοκεφαλάκηδες δήθεν τρομοκράτες είτε για βαλτούς παρακρατικούς», συμπλήρωσε.

«Δε νομίζω ότι είναι έκφραση κάποιας δυσαρέσκειας», δήλωσε για την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Μega η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία ωστόσο αναγνώρισε ότι λόγω του στόχου της επίθεσης υπάρχει πολιτική διάσταση στην ενέργεια. «Υπηρετούν κάποιους σκοπούς αλλά δεν μπορώ να ξέρω ποιοι είναι», σημείωσε ακόμη.

Μ.Γλέζος: Παρακρατικοί πίσω από την επίθεση
 
Ομόφωνα καταδίκασε και η Βουλή την επίθεση στη ΝΔ. Αντιδράσεις προκάλεσε, ωστόσο, δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος αναρωτήθηκε μήπως αυτές οι ενέργειες προέρχονται από παρακρατικές οργανώσεις φιλικές προς τη ΝΔ.
 
«Είναι απαράδεκτο κάθε φορά να θεωρούμαστε ένοχοι», τόνισε ο κ. Γλέζος στη Βουλή, αναφερόμενος στην επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και απαντώντας στο κυβερνών κόμμα, ενώ αναρωτήθηκε «μήπως πρόκειται για παρακρατικές οργανώσεις φίλιες προς τη Νέα Δημοκρατία; Η Αριστερά, πάντως, δεν έχει όφελος από τέτοιες ενέργειες».

 

«Ούτε ως υπονοούμενο μπορεί να πει κάποιος ότι ωφελείται η ΝΔ», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Σημείωσε μάλιστα ότι όλοι όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία ή είναι προσωρινά κρατούμενοι είναι αναρχικοί και άνθρωποι της άκρας αριστεράς.
 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Ο Τέρενς Κουίκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν και χαρακτήρισε αυτονόητη την καταδίκη τέτοιων ενεργειών, χαρακτήρισε περίεργη την αλληλουχία των συμπτώσεων.
 
«Από αυτή τη βία ωφελείται η τρικομματική κυβέρνηση η οποία ασκεί πραγματική βία στον ελληνικό λαό με το σημερινό της συνταγματικό πραξικόπημα», υποστήριξε ο Χρήστος Παππάς εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.
 
Ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι δεν αρκεί μόνο να καταδικάσουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. «Η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη, ταυτοχρόνως όμως είναι και άτεγκτη».
 
«Είναι αυτονόητη η καταδίκη όμως αυτό που συμβαίνει συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάποια μορφή τρομοκράτησής του», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ.