Ο εφιάλτης του 2007 ξύπνησε στο χωριό Μάκιστος της Ηλείας, όπου ξέσπασε πυρκαγιά λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη δύο φωτιές  στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Κακοτάρι και Πέρσαινα.

Ads

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Μάκιστος, προσθέτοντας ότι «δεν θα έλεγα, πως απειλείται η κοινότητα».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες». Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι «υπάρχει καλύτερη εικόνα και για τα άλλα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές Κακοτάρι και Πέρσαινα». Και στις τρεις φωτιές επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη. 

Τον Αύγουστο του 2007, οι 26 από τις πολλές δεκάδες των νεκρών στις πυρκαγιές, προέρχονταν από τα χωριά Μάκιστο και Αρτέμιδα.

Ads

Στην υπόλοιπη χώρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 72 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.Η κατάσταση στις υπόλοιπες έχει ως εξής:

Σε εξέλιξη βρίσκονται:

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στις 22/9 στην περιοχή, Βαθύλακος Δράμας.

H πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή, Λουτρά Σιδηροκάστρου στις Σέρρες.

Οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι:

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή, Λιβάδι Θεσσαλονίκης, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή, Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής, σε δασική έκταση στην περιοχή, Κοιλιωμένο Ζακύνθου, σε δασική έκταση, στην περιοχή, Λιμνιά Καβάλας. Στην περιοχή, Κούτσι Νεμέας, στην Κόρινθο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν:

Στην περιοχή, Καναβάρι Θήβας, στην Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου, στα Σιμωτάτα Κεφαλονιάς.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για το νομό Δωδεκανήσου.