Σε ύφεση είναι η φωτιά σε δασική έκταση στην Αύρα στο Μαραθώνα Αττικής. Οι αρχές διέταξαν νωρίτερα την εκκένωση του οικισμού Αύρα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια. Η φωτιά, πέρασε μέσα από τον οικισμό, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στα μικρά διάσπαρτα μέτωπα που έχουν απομείνει. 

Ads

 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Συνολικά στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, έξι αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό του Δήμου Μαραθώνος, του Σώματος Εθελοντών του ΣΠΑΠ, του Σώματος Εθελοντών Νέας Μάκρης και 15 οχήματα υδροφόρες γειτονικών Δήμων.
 
Ο δήμος Μαραθώνα έχει δώσει την κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα για σίτιση και στέγαση, των κατοίκων που επλήγησαν από τη φωτιά (Περισσότερες πληροφορίες εδώ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα η φωτιά ξεκίνησε όταν τζιπ του λιμενικού προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ και ανεφλέγη.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αγροτοδασική έκταση στη Φωκίδα, στην περιοχή Σερνικάκι.Στην Φωκίδα, η επιχείρηση γίνεται από 24 πυροσβέσετς με 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και δύο πεζετέλ.
 
Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι φλόγες ξεκίνησαν από ξερά χόρτα και επεκτάθηκαν σε μάντρα αυτοκινήτων, προξενόντας καταστροφές εγκαταλελειμμένα οχήματα. Φωτιά εκδηλώθηκε και σε κτήριο βιοτεχνίας επί της Λ. ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο Αττικής. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα προειδοποιεί η γ.γ Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων), τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αρκαδίας (Τρίπολη), Λακωνίας (Μολάοι), Χανίων, Ρεθύμνης και Κυκλάδων, καθώς και για τη Σκύρο, τη Χίο και τη Λέσβο.

Ads

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
 
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών και χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες.