Σκληρή γλώσσα κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και εναντίον όσων εξισώνουν τους αγώνες της Αριστεράς με τα ακραία στοιχεία, χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του ομιλία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να «περάσει» τα μέτρα με ένα άρθρο σημείωσε ότι θα πρέπει «να ξεχάσουν τις εκτροπές και τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» θέτοντας τους βουλευτές ενώπιον των προσωπικών τους ευθυνών. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του προς την Αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12», με τίτλο «ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει», σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε «φυλακή» για τους λαούς της Ευρώπης και σημειώνει ότι είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Όπως σημειώνει το ενιαίο νόμισμα είναι αναγκαίο αλλά δεν πρέπει να είναι ελεγχόμενο και να ευνοεί μόνο το κεφάλαιο και τους πλούσιους.

Ads

 
Υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο έχει θέσει υπό απειλή τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε σε έντονο ύφος πως «υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο προπαγάνδας και χυδαιότητας. Επιχειρούν να εξισώσουν την αριστερή και προοδευτική παράταξη με την ακροδεξιά και τους νεοναζί. Είναι ανιστόρητοι και επικίνδυνοι, στην προσπάθεια τους να σώσουν το σύστημα, γίνονται αβανταδόροι της ακροδεξιάς και νομιμοποιούν τη δράση της».
 
Τόνισε ακόμη ότι η δράση της ακροδεξιάς «λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του μνημονιακού συστήματος εξουσίας». Έκανε ακόμη λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης της κυβερνητικής προπαγάνδας: «υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που καθοδηγεί την επιχείρηση να περάσουν πάση θυσία τα νέα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας, που συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ».
 
«Το νεοφιλελεύθερο λόμπι παίζει τα ρέστα του»
 
Τα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε και η τρικομματική κυβέρνηση εν όψει της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων. «Σε λίγες μέρες τελειώνει το θέατρο του παραλόγου», τόνισε.
 
«Από ό,τι φαίνεται ψάχνουν το κατάλληλο περιτύλιγμα ώστε να σερβιριστούν στον ελληνικό λαό τα προαποφασισμένα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας από τη τρόικα του εσωτερικού», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το νεοφιλελεύθερο λόμπι του μνημονίου παίζει τα ρέστα του».
 
Ανέφερε επίσης ότι προσπαθεί να περάσει ως επιτυχία το «δωράκι» της επιμήκυνσης, την οποία όμως χαρακτήρισε «μπαγιάτικο» δωράκι, καθώς «είχε προταθεί και κατά το παρελθόν, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που παρουσίασε στη ΔΕΘ, την προηγούμενη εβδομάδα, ασκώντας κριτική σε όσους επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του σχετικά με την φοροδιαφυγή. «Εμείς θα υλοποιήσουμε το άρθρο 4 του Συντάγματος που λέει ότι ο κάθε πολίτης συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα ανάλογα με τις δυνατότητές του. Με την κυβέρνηση της αριστεράς, ο φοροφυγάς δεν θα φορτώσει το λογαριασμό στην πλάτη του μισθωτού» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει «το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης που υπέστησαν από τα τρία κόμματα με γνώμονα την ιερά βίβλο του μνημονίου».
 
«Να ξεχάσουν τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα»
 
Εν όψει της ψήφισης των μέτρων -μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει μπροστά, τόσο στη Βουλή όσο και στους ειρηνικούς αγώνες των εργαζομένων και των νέων.
 
Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να «περάσει» τα μέτρα με ένα άρθρο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε «να ξεχάσουν τις εκτροπές, τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Η ψηφοφορία μια κι έξω μπορεί να είναι εκβιαστική αλλά δεν απαλλάσσει τους βουλευτές από τις προσωπικές τους ευθύνες. Φέρουμε την ευθύνη της επιλογής μας απέναντι στο λαό και στην ιστορία».
 
«Ο λαός μας έριξε ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις, του κυρίου Παπανδρέου και του κυρίου Παπαδήμου. Σειρά έχει να τριτώσει το καλό» κατέληξε.
 
«Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί το ευρώ»
 
Την άποψη ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε «φυλακή» για τους λαούς της Ευρώπης και ότι είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Αργεντινής «Pagina 12», με τίτλο «ο άνθρωπος που κάνει το ευρώ να τρέμει».
 
«Το ευρώ δεν είναι η μόνη αιτία για την κρίση, αλλά ναι, είναι κομμάτι της… Χρειαζόμαστε το ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα, που το μόνο που κάνει είναι να ευνοεί το κεφάλαιο και τους πλούσιους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας, ότι το ευρώ είναι μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο. «Έχουμε το ενιαίο νόμισμα, μια νομισματική ένωση αλλά δεν έχουμε μια πολιτική ένωση και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ικανή να προσφέρει βοήθεια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» σημειώνει.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου-υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αντίφαση στο να είναι κανείς αριστερός και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται το ευρώ. Αυτό που θα ήταν αντιφατικό – όπως επισημαίνει – είναι να υποστηρίζει κανείς τον τρόπο που έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα.
 
Ερωτηθείς για το ποια μαθήματα μπορεί να αντλήσει κανείς από την κρίση στην Αργεντινή το 2001, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει κυνικές, απάνθρωπες και αδιέξοδες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σημειώνοντας ότι οι Αργεντίνοι έδειξαν ότι ένας λαός μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, να οικοδομήσει από την αρχή το κράτος και την κοινωνία. «Στη Βουλή αναγκάστηκα να απαντήσω στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε ‘εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντινούς’ και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτηση για το ποιο θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα, ο Τσάβες της Βενεζουέλας, οι Κάστρο στην Κούβα, το παράδειγμα της Βραζιλίας ή ο περονισμός των Κίρσνερ στην Αργεντινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Λατινική Αμερική ανέκαθεν υπήρξε κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι που δίνει αποτελέσματα. 

«Αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο ελληνικό μοντέλο είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή. Από πλευράς κοινωνικής πραγματικότητας και ιστορικών αντιστοίχων, έχουμε μεγαλύτερη συνάφεια με αυτό που συνέβη στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά σημεία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα Κούβα της Ευρώπης. Εμείς απαντάμε ότι αυτοί θέλουν να φτιάξουν μια Κούβα στην Ευρώπη, αλλά την Κούβα πριν το 1960. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν».
 
Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια στιγμή μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, επικαλούμενος και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει κληρονομήσει μια μακρά αντιφασιστική ιστορία, έχει ιστορική μνήμη και δεν πρόκειται- όπως λέει-να το επιτρέψει.
 
Σημειώνει πάντως ότι ο νέο-ναζισμός και η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια αντισυστημική δύναμη, αλλά μια δύναμη που λειτουργεί εντός του συστήματος. Χαρακτηρίζει μάλιστα κίνδυνο για την χώρα τους νεοφιλελεύθερους, την τρόικα και τους νεοναζί που δεν είναι παρά ένας σύμμαχος, προκειμένου να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές.

Ads