Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα την αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, λίγες μέρες μετά τη μεγάλη, καταστροφική πυρκαγιά σε Κορινθία-Δυτική Αττική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και 11 Δήμαρχοι της Αττικής στους οποίους υπάγονται οι 18 περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά επικινδυνότητας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι», όσον αφορά στις πυρκαγιές, ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν έχουν διορθωθεί οι «πληγές της “Μήδειας”», τρεις ολόκληρους μήνες μετά το πέρας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στη χώρα μας.

«Η “Μήδεια” άφησε πίσω της πάρα πολλά πεσμένα δέντρα τα οποία έχουν επιβαρύνει την εύφλεκτη ύλη η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την πρωτοφανή αυτή χιονόπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια», υποστήριξε.

Σπίρτζης: Πάγια τακτική του επιτελικού κράτους να πιάνεται διαρκώς στον ύπνο

Σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, κάνει λόγο για «πάγια τακτική του επιτελικού κράτους να πιάνεται διαρκώς στον ύπνο, να είναι πάντα απροετοίμαστο και να μην χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία».

Επισημαίνει ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “θα έπρεπε να νιώθει υποχρεωμένη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό” μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι “έχει προβλεφθεί να είναι πλήρης ο στόλος των εναέριων μέσων στα μέσα του Ιουνίου ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα σημειώνονται όλο και νωρίτερα” και “έχουν αφεθεί ασυντήρητα και επομένως μη διαθέσιμα πολλά από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης“.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη έχει ως εξής:

«Οργανώνουν την αντιπυρική περίοδο ένα μήνα μετά την έναρξή της και αφού σημειώθηκε η πιο καταστροφική πυρκαγιά δασικής έκτασης της τελευταίας δεκαετίας

Λίγο πριν μπει ο Ιούνιος και σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του επιτελικού κράτους να πιάνεται διαρκώς στον ύπνο, να είναι πάντα απροετοίμαστο και να μην χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία, παρουσίασαν ότι προετοιμάζονται με μια μελέτη χαρτογράφησης 31 περιοχών με κλαριά και καύσιμη ύλη και την προμήθεια έξι μικρών αεροσκαφών, που θα έχουν γεμάτους τους κάδους τους.

Η σύσκεψη γίνεται υπό το βάρος της “ατυχίας” της μεγάλης πυρκαγιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική η οποία άφησε πίσω της περισσότερα από 71.000 στρέμματα καμένης έκτασης και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια. Πρόκειται, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την πιο καταστροφική, από άποψης καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας καθώς έγιναν στάχτη 52.000 στρέμματα δασών.

Αντί για συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και γενικόλογες μεγαλοστομίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να νιώθει υποχρεωμένη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό καθώς:

– δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το συντονιστικό όργανο που προέβλεπε ο νόμος Χαρδαλιά επειδή δεν έχουν καν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές διατάξεις, ενώ το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων έχει ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2020 (!),
– έχει προβλεφθεί να είναι πλήρης ο στόλος των εναέριων μέσων στα μέσα του Ιουνίου ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα σημειώνονται όλο και νωρίτερα,
– έχουν αφεθεί ασυντήρητα και επομένως μη διαθέσιμα πολλά από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης,
– η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ακρωτηριασμένη και ξεχαρβαλωμένη με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στην πολιτική ηγεσία,
– η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Η πολιτική τους ανεπάρκεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί…

Η ελληνική κοινωνία υποφέρει λόγω της ανικανότητας, του επιτελικού χάους και της έλλειψης σοβαρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει απάντηση πάντα και για τα πάντα ευρείες επικοινωνιακές συσκέψεις κατόπιν καταστροφής.
Ευχόμαστε ο σχεδιασμός (!!!) της αντιπυρικής περιόδου της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ολοκληρωθεί το φθινόπωρο …»