Τα συντονισμένα πυρά του διεθνούς Τύπου δέχεται η επιμονή της Γερμανίας στα προγράμματα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στο editorial τους, οι New York Times προειδοποιούν Βερολίνο και Βρυξέλλες πως ο χρόνος τελειώνει για το ευρώ και ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα που επιβάλλεται σε απελπισμένες κυβερνήσεις αποδείχθηκε πως δεν αποδίδει. Το Spiegel, πάλι, κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας για να μην παραδεχτεί την αλήθεια.

Ads

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times στο editorial της με τίτλο «Ισπανικές διαμαρτυρίες, γερμανικές συνταγές» ασκεί έντονη κριτική στις τελευταίες. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η υπομονή των πολιτών σε Λισαβόνα, Μαδρίτη και Αθήνα έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν αποτύχει να μειώσουν τα χρέη και να ανοίξουν το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη.
 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYT, ο χρόνος τελειώνει. Μόνο μια ριζική αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει πλέον το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης θα χρειαστούν νέες προσπάθειες για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω λιγότερο δύσκαμπτων στόχων και όχι κι άλλη λιτότητα, την οποία Βερολίνο και Βρυξέλλες επιβάλλουν σε απελπισμένες κυβερνήσεις.
 
Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική στη Μέρκελ ειδικότερα ασκεί και το γερμανικό Der Spiegel. Σε σχόλιο του στην online εκδοχή του περιοδικού, o Κρίστιαν Ρίκενς επιρρίπτει στους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως στην καγκελάριο Μέρκελ ότι κρύβονται πίσω από την έκθεση της Τρόικα για να μην παραδεχθούν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.
 
«Επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα. Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα», παρατηρεί ο Κρίστιαν Ρίκενς.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, τόνισε πως η Γαλλία και η Φινλανδία θέλουν να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία εντός των επόμενων εβδομάδων. «Για την Ισπανία και την Ελλάδα, συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
 
«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει»
 
Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία συμβαδίζει με τη γενικότερη στάση του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος.
 
«Έχετε δίκιο. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Να πάμε στο Eurogroup και να το ομολογήσουμε», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τομσεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Δευτέρα με υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.
 
Σύμφωνα με τη στήλη «Μικροπολιτικός» στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκε εμφανώς πιο ήπιος και διαλλακτικός, ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι σήμερα η χώρα δεν βγαίνει ως έχει.