Ανεύθυνες και αόριστες είναι σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή οι καταγγελίες του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρέα Λαμπρινόπουλου περί υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στο ίδιο πλαίσιο, αντιπαρατέθηκε με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, σύμφωνα με την οποία «η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι παρακολουθώντας ακόμα και πολιτικές συγκεντρώσεις», με την ΑΔΑΕ να μην μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της, ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι με ευθύνη της ίδιας της Αρχής δεν ασκείται έλεγχος:

«Ο έλεγχος της ΕΥΠ από την ΑΔΑΕ δεν είναι απλά δικαίωμα της αλλά υποχρέωση της και ο ρόλος την δεν είναι διακοσμητικός. Έχει από το νόμο τεράστιες αρμοδιότητες και μπορεί να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή αν μια παρακολούθηση τηλεφώνου είναι σύννομη. Τελευταία φορά που εκπλήρωσε η ΑΔΑΕ την υποχρέωση της και έκανε έλεγχο στην ΕΥΠ, ήταν 7 Ιανουαρίου του 2009. Λυπάμαι γιατί το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ και πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν τις ασκεί». 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και ζήτησε από τον υπουργό να διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών προσώπων.
 
«Είναι ο ρόλος των πρακτόρων να παρακολουθούν πολιτικές ιδεολογικές συγκεντρώσεις; Αν αυτό το ντοκουμέντο είναι αληθινό τότε οδηγεί σε άλλες εποχές, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτιόταν ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», ανάφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ.

Ads