Μηνύματα που περιλαμβάνουν πυρά κατά της αντιπολίτευσης αλλά και κινδυνολογία ακολούθησαν την ανεπιτυχή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ads

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, δηλώνοντας πως «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν ορθή επιλογή. Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η προσφυγή στις Εθνικές Εκλογές παρατείνει την αβεβαιότητα». Ο κ. Δήμας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας επίσης πως «όλοι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος».

Τη σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας είπε: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει Πρόεδρο η σημερινή Βουλή και για να αποτραπούν οι εκλογές που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και δεν τις θέλει η πλειοψηφία του λαού. Δυστυχώς μια μειοψηφία 132 βουλευτών, στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε εκλογές».

Όρους σκληρής κινδυνολογίας χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της παρούσας κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για «διάλυση της Βουλής λόγω του εκβιασμού των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους και της Χρυσής Αυγής». «Η χώρα οδηγείται σε εκλογές και η οικονομία σε αβεβαιότητα με τη σύμπλευση και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής», κάτι που αποτελεί «όνειδος για τη Δημοκρατία» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως η ώρα της αλήθειας έφτασε και πλέον ο κάθε Έλληνας κρατά τη μοίρα του στα χέρια του.

Ads

Πιο συγκρατημένος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, ενώ η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, εξέφρασε πάντως την ανησυχία του ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Κανονικά η τρόικα θα επέστρεφε το επόμενο Σαββατοκύριακο. Τώρα θα δούμε», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχολίασε μετά την ανεπιτυχή τρίτη σημερινή ψηφοφορία ότι «ο τόπος οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές». Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε επίσης πως οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες, «είναι μια γιορτή Δημοκρατίας», είπε ωστόσο ότι «μας σύρουν και ανακόπτουν την πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως «η αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές στη χειρότερη στιγμή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις της ελεύθερης δημοκρατικής παράταξης και θα τις κερδίσει αυτές τις εκλογές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και δύο κόμματα που δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή η ΔΗΜΑΡ και οι  ΑΝΕΛ, οδηγούν τον τόπο σε περιπέτεια», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, μετά την τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο λαός θα τους τιμωρήσει», πρόσθεσε.

«Κάποιοι δεν κατάλαβαν και τώρα θα κληθούν να εξηγήσουν τι πρόγραμμα έχουν. Εμείς ψηφίζουμε για τη σταθερότητα», ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά που λεηλάτησε την κοινωνία, αποτελεί παρελθόν. Το μέλλον ξεκίνησε να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι», ήταν στον αντίποδα το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Η χώρα δεν χρειάζεται κηδεμόνες. Καμία κινδυνολογία δεν θα τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό», σχολίασε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.