Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά και ανατροπές στα εργασιακά. «Μίνι Μνημόνιο», ρυθμίσεις που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «εργασιακό Νταχάου» και «βιομηχανία χορήγησης ασυλίας στους μιζαδόρους» χρεώνουν μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Ads

 
Την κατασκευή ενός «εργασιακού Νταχάου» μέσω του πολυνομοσχεδίου καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο επί της ουσίας για «νέο μνημόνιο» διά στόματος Αλέξη Μητρόπουλου. Ο δε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι συντελείται έγκλημα κατά του λαού. Έκανε λόγο για χαριστική βολή στο ασφαλιστικό ενώ υπογράμμισε το ζήτημα των τραπεζών επισημαίνοντας ότι «εκχωρούν τον έλεγχό τους γνωρίζοντας ότι θα ζημιωθεί το δημόσιο». «Ξεπουλάνε την Ελλάδα» ήταν η βασική αιχμή των δηλώσεών του.
 

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

 
Στο μεταξύ, μιλώντας στο tvxs.gr, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε για κατασκευή «βιομηχανίας ασυλίας για μιζαδόρους» αναφορικά με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ορίζει ότι τα ποινικά αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας υπαλλήλου μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα εφόσον δεν «αντίκεινται στα καθήκοντα του υπαλλήλου». Η διάταξη καθ’ ότι ευμενέστερη θα ισχύσει αναδρομικά «ανοίγοντας την πόρτα της παραγραφής» για υποθέσεις όπως η Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
 
«Για μίνι Μνημόνιο που επέβαλε η τρόικα» έκανε λόγο ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ από πλευράς ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του«δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο» διότι εμφορείται από υποχωρήσεις και από μέτρα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τις δημοκρατικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 
Έντονες αντιδράσεις έχουν εκφράσει τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ) και για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, έκανε λόγο για «καθεστώς εκφυλισμού του Κοινοβουλίου και πρότεινε να εξουσιοδοτήσει η Διάσκεψη τον πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση, για να αποτραπεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο χορό και το ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Κρεμαστινό να σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους βουλευτές.
 
«Με μορφή κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου σε τρία άρθρα καλούνται για άλλη μία φορά οι εκβιαζόμενοι βουλευτές, να αποφασίσουν αν είναι βουλευτές των Ελλήνων ψηφοφόρων ή των δανειστών και της Μέρκελ» σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας στο tvxs.gr ότι οι βουλευτές καλούνται να λειτουργήσουν σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Αφήνει πάντως αιχμές σημειώνοντας ότι κάποιοι έχουν προσχωρήσει στο «μοντέλο Χρυσοχοΐδη» και υπερψηφίζουν αδιάβαστοι, πράξη που «συνιστά προδοσία της λαϊκής εντολής».

Ads