Μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης  αναφορικά με τη διαχείριση των εκτάκτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ads

Τσίπρας: Το επιτελικό κράτος βούλιαξε στο χιόνι, ο μηχανισμός προπαγάνδας αποδεικνύεται στιβαρός

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό.  Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν χθες την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζει: «Κάθε χρόνο, σε κάθε χιονιά, όλες οι κυβερνήσεις είχαν έγνοια να μην κλείσουν οι δρόμοι και ιδίως η Εθνική Οδός για να μην κοπεί η χώρα στα δυο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, τα έχει λυμένα αυτά τα θέματα. Την κλείνει από μόνη της. Και για όσο χρειαστεί. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και για όσους είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, αφού το επιτελικό κράτος δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τόσο δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η διάνοιξη των δρόμων, η πρωθυπουργική σύσταση είναι υπομονή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, μείνετε σπίτι.

Ads

«Πως μπορεί κανείς να κάνει άσκοπες μετακινήσεις όταν έχουμε lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννιά, ενώ πριν χρειάζεται sms για να βγεις από το σπίτι σου, είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Όπως επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πόσο υπομονή μπορεί να ζητήσει κανείς από τους πολίτες της μισής Αττικής που είναι μεν κλεισμένοι ή αποκλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά χωρίς ρεύμα. Από τους πολίτες δηλαδή που μέσα στο κρύο παραμένουν για πάνω από ένα 24ωρο χωρίς θέρμανση, σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς νερό, επειδή έχουν αφήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό για να διορθώσει τις βλάβες».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, ας μη γινόμαστε κακεντρεχείς. Το επιτελικό κράτος τα πάει θαυμάσια. Και αν αυτό δεν το βιώνουν οι πολίτες που δεινοπαθούν, το επιβεβαιώνουν ωστόσο τα περισσότερα ΜΜΕ. Τα ίδια ακριβώς που δυο χρόνια πριν έσπαγαν τα μικρόφωνα, αν η Εθνική έκλεινε για 15 λεπτά, ενώ σήμερα επαινούν νυχθημερόν τη φοβερή επιτελική ιδέα να κλείσει για δύο ολόκληρες μέρες. Βέβαια η απάντηση στη διαρκώς αποκλίνουσα αίσθηση των πολιτών και στις διαπιστώσεις του Τύπου, ίσως να κρύβεται στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή, σε καθεστώς απόλυτης σιγής. Εκεί όπου η κυβέρνηση αποφάσισε και νομοθέτησε να κάνει δώρο ακόμα 20 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και να διπλασιάσει τους μισθούς των δικών της παιδιών που μπήκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο στην ΕΡΤ. Να πληρώνει δηλαδή δίπλα ο φορολογούμενος την κυβερνητική προπαγάνδα και τους λογοκριτές. Δεν ξέρω αν τελικά ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι, αλλά ο μηχανισμός της επιτελικής προπαγάνδας αποδεικνύεται εξαιρετικά στιβαρός, αν και μας κοστίζει κάτι παραπάνω».

Γεννηματά: Αστοχία, έλλειψη σχεδίου και αδυναμία

Από τη μεριά της, μιλώντας στο Mega η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καταλόγισε ​«αστοχία, έλλειψη σχεδίου κι αδυναμία» στην κυβέρνηση, εστιάζοντας την κριτική τόσο στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού όσο και και στις διακοπές ρεύματος. «Η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κουτσούμπας: Το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι το «μένουμε σπίτι»

«Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το “μένουμε σπίτι”» σημείωσε σε δήλωσή  του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ελληνική Λύση: Το «επιτελικό κράτος» απουσίαζε 

Για απουσία του κράτους και ανικανότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Το “επιτελικό κράτος” απουσίαζε επιδεικτικά ακόμα και από τους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, ενώ γνώριζαν επί ημέρες για την κακοκαιρία. Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες παραδόθηκαν στον χιονιά, ενώ μηχάνημα δεν υπήρχε ούτε για δείγμα», αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.