Ομαδικά πυρά εξαπολύει η αντιπολίτευση για την ομιλία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

«Χωρίς να αναγνωρίσει ούτε μισό λάθος και με πλήρη άγνοια πραγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στον πανικό του από την ραγδαία κυβερνητική φθορά και την οργή της κοινωνίας που εισπράττει πλέον όπου και αν βρεθεί, ανέβηκε στη ΔΕΘ για να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού και προσθέτει: 

«Πρώτα από όλα στους νέους, τους οποίους αφού στοχοποίησε για την αποτυχία του στην πανδημία και το μόνο που τους επεφύλασσε δύο χρόνια ήταν ξύλο στις πλατείες, ανεργία, μισθούς αναξιοπρέπειας και έξωσή τους από τα δημόσια πανεπιστήμια, τώρα κατάλαβε την κατάρρευσή του και επιχειρεί χυδαία εξαγορά με gigabytes και χαρτζιλίκι. Με data και ρεπό αντί για μισθούς, δεν βγαίνει ούτε ο μήνας ούτε οι λογαριασμοί». 

Ads

Συνεχίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει: «Κατά τα λοιπά, πανηγύρια αντί για μία συγγνώμη για την αποτυχία στην πανδημία, στον εμβολιασμό, για την κατάρρευση του ΕΣΥ χωρίς μία μόνιμη πρόσληψη, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντί για μία συγγνώμη για τις ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές του στην εργασία με την κατάργηση του 8ωρου και την θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, στην Παιδεία που ανοίγει πάλι τα σχολεία όπως τα έκλεισε με 27 μαθητές ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας, στην κοινωνική ασφάλιση με το τζογάρισμα των εισφορών των νέων εργαζομένων».

«Οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, περιορίστηκαν σε αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη – στους αριθμούς και όχι στην τσέπη των πολιτών. Κατά τα λοιπά, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά περιορισμένες παρατάσεις σε μέτρα που ήδη ισχύουν και ουδέποτε ανακούφισαν τους πολίτες, πόσο μάλλον τώρα με το νέο κύμα ανατιμήσεων, για το οποίο δεν πήρε ούτε μισό ουσιαστικό μέτρο. Μάλλον περνά τους πολίτες για ανόητους, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει το ακραίο κύμα ανατιμήσεων με 150 εκ ευρώ, αντί για άμεσες παρεμβάσεις για να σπάσουν τα καρτέλ που οργιάζουν και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να ακολουθήσουν αναγκαστικά και οι άλλοι πάροχοι. Οι «προειδοποιήσεις» δεν μειώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος ούτε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ».

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης δεν ελαφρύνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μόνοι που βγαίνουν ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που έχουν κέρδη, για τις οποίες υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση φορολογίας και φορολογική ελάφρυνση για συγκέντρωση κεφαλαίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε ένα παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο που διευρύνει τις ανισότητες και παράγει νέες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Ο κόσμος όμως αλλάζει. Και η ελληνική κοινωνία δικαιούται μια προοπτική που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη και ανάπτυξη για όλους. Τα «θα» ενός ανίκανου, αποτυχημένου και σε αποδρομή Πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να δραπετεύσει από τις αποτυχίες του δεν πείθουν κανέναν. Όχι ότι ενδιαφέρεται κάποιος να ακούσει».

ΚΙΝΑΛ: Παροχές με ημερομηνία λήξης, προεκλογικού χαρακτήρα

«O κ. Μητσοτάκης επεχείρησε σήμερα να ανορθώσει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησής του, με παροχές που έχουν ημερομηνία λήξης, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα» αναφέρει σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού, το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Το ίδιο, επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, «και για τη νέα γενιά που του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με τις αυξήσεις κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, τον αποκλεισμό τους από την ανώτατη παιδεία, το γαλάζιο κράτος του ρουσφετιού, την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας τους». Καταληκτικά, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως η Ελλάδα αλλάζει και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει τη βαθειά συντηρητική πολιτική του, που αφορά μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς».

ΚΚΕ: «Όλα για τους λίγους»

«”Όλα για τους λίγους”! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποδεικνύει ότι ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει “ανάπτυξη για όλους”, με όφελος και για το κεφάλαιο και για τον λαό» σχολιάζει, λίγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Από την άλλη μεριά, οι δήθεν παροχές προς τον λαό – που κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα – δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Δίπλα σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις “πράσινες” μπίζνες».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια συνολικά, το ΚΚΕ θεωρεί πως «ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως “φάρμακο” την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό κι ενεργειακή φτώχεια. Όσο για τους νέους, που ο πρωθυπουργούς τους βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του, βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες “ευκαιρίες” στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα “απολαμβάνουν” και Gigabytes!» αναφέρει.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα πρέπει να κρύψουν το βασικό, ότι δηλαδή πρόκειται για μια “ματωμένη” ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα». «Απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, ορθώνεται ο αγώνας για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της εναλλαγής ανάμεσα στην καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, με μόνιμο θύμα τον λαό» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Ο κύριος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι «οικονομικά ισχυρή», όταν το χρέος επί του ΑΕΠ ξεπερνά το 240% και το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτινάσσεται. Το ότι αποκάλεσε την Θεσσαλονίκη «πόλη του Βαρδάρη», χρησιμοποιώντας μία ξένη λέξη, δείχνει τις πραγματικές “προθέσεις” του για την “Νύμφη του Θερμαϊκού”.

Ανακοίνωσε (πάλι) το Μετρό, γήπεδα (λησμονώντας τον Ηρακλή), μέγαρα δικαστικά, κέντρα ογκολογικά, σύνδεση Καλοχωρίου – Μηχανιώνας, χωρίς όμως να μας πει πού θα βρει τα λεφτά. Με δημιουργική λογιστική επιπέδου δημοτικού, “μυθοπλασία”, που θα ζήλευε και ο Φον Ντένικεν, και το “λεφτόδεντρο” του δανεισμού, δεν κάνεις έργα. Υποθηκεύεις το μέλλον της πατρίδας».

ΜεΡΑ25: Ψέματα, αοριστες υποσχές και υπέρογκα εξοπλιστικά

«”Η Ελλάδα αλλάζει” προσπάθησε να μας πείσει σήμερα ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά φύκια για μεταξωτές κορδέλες ως δήθεν οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως άλλωστε κάνουν διαχρονικά όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25 και συνεχίζει: 

«Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα φρόντισε να ντύσει τις εξαγγελίες αυτές με μπόλικη ακροδεξιά ρητορική, με εθνική περηφάνια για ντροπιαστικούς φράχτες, με νέα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα και βέβαια με αρκετά ψέματα, αόριστες υποσχέσεις και με μια υποτιθέμενη προσπάθεια του να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την νεολαία.

Ο Πρωθυπουργός ακόμα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για το τι θα κάνει η Κυβέρνηση του για την ακρίβεια. Ενώ και οι όποιες αναφορές του στην Κλιματική Κρίση, ήταν υποκριτικές, παραπλανητικές και με μία σαφή στόχευση, την ενίσχυση του καπιταλισμού της καταστροφής, από τον οποίο κερδίζει μόνο η ολιγαρχία δίχως σύνορα. Η πραγματικότητα είναι, πως η σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας ευρύτερα με την Μητσοτάκης Α.Ε. έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ήδη προ πολλού. Κανένας δεν σας πιστεύει πια κ. Μητσοτάκη, όσα καλοπληρωμένα μέσα κι αν επιστρατεύετε και όσα ΜΑΤ κι αν βάλετε να περιφρουρούν την «επαφή» σας με την κοινωνία». 

Κλείνοντας το ΜεΡΑ25 σημειώνει: «Τέλος για τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη -την οποία όπως κάθε Πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά στη ΔΕΘ-, δεν θα παραγράψουν τα εγκλήματα της Κυβέρνησής του, όπως και όλων διαχρονικά των μνημονιακών Κυβερνήσεων και διοικήσεων στην πόλη. Από τα αρχαία της Βενιζέλου μέχρι το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ στην Αρετσού και στη ΔΕΘ. Η κοινωνία ήδη κ. Μητσοτάκη σας απάντησε ηχηρά και μαζικά έξω από το Βελλίδειο, μακριά από τους κλακαδόρους του «άριστου» επιτελικού σας κράτους. Την ίδια απάντηση σας έδωσε και το ΜέΡΑ25 με το δυναμικό παρόν του στις κινητοποιήσεις και σύνθημα: «Ρήξη, η μόνη απάντηση στην κρίση».