Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το πάγωμα της συζήτησης για το παράλληλο πρόγραμμα εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, η οποία, την Τετάρτη, είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο ως «ρουσφετολογικό» και υπογραμμίζοντας τη μη κοστολόγησή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ads

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε για το πάγωμα του νομοσχεδίου τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν ενστάσεις από τους δανειστές, και κυρίως από το ΔΝΤ, οι οποίοι θεώρησαν πως το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακοστολόγητο και μπορεί να υπονομεύσει το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μετά τις γιορτές και θα συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως «η απόσυρση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για το ‘παράλληλο πρόγραμμα’ αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση».

Ads

«Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες. Για να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα στο συνεχή διασυρμό της χώρας, καλώ το Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. Καλώ τον κ. Τσίπρα, να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας», πρόσθεσε.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Ποτάμι, που διερωτάται αν πρόκειται για ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας ή όλα αυτά μαζί. Το Ποτάμι αναφέρει πως το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών.

Προσθέτει ότι «μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης». «Άλλη μια “σκληρή διαπραγμάτευση” έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι “εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν”» σημειώνει ακόμη το Ποτάμι, που τονίζει ότι «ότι σε αυτό το θέατρο δεν συμμετέχει, γι’ αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή».

Η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο, επισημαίνει και καταλήγει: «Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν».

Για άδοξο τέλος της «διαφημιστικής απάτης» που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία», πρόσθεσε.

Τη θέση ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης αποσύρθηκε καθώς θεωρήθηκε «μονομερής ενέργεια» διατυπώνει η Ένωση Κεντρώων, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έκανε «ατάκτως πίσω». «Ο αληθινός λόγος της απόσυρσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και γι’ αυτό η κυβέρνηση έκανε ατάκτως πίσω», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων.