Επίθεση στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, εξαπέλευσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που αφενός δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, αφετέρου ότι θα αγωνιστούν για να καταργηθεί στην πράξη.

Ads

Όπως δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις», αναφερόμενη σε κατάργηση του οκτάωρου, μειώσεις μισθών, θέσπιση ατομικών συμβάσεων και απλήρωτες υπερωρίες.

Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, το νομοσχέδιο εξαπολύει επιπλέον «μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους», ενώ ο χαρακτήρας που το διαπνέει είναι αντικοινωνικός, αντιδημοκρατικός και αυταρχικός και επιβάλλει την εργασιακή ζούγκλα.

Για πόλεμο της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων έκανε λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία σημειώνει ότι οι προθέσεις της ΝΔ είχαν διαφανεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ads

«Προωθούν το ωράριο-λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζοντας ότι με τη ρύθμιση που φέρνει, «υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις, που σημαίνει ότι οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν τη συλλογική σύμβαση, θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος».

Στο ίδιο πνεύμα παρατήρησε ότι καταργείται το οκτάωρο στην πράξη και ο εργαζόμενος «θα είναι στο έλεος του εργοδότη», ενώ άφησε υπονοούμενα για πολιτικές που έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν προεκλογικά γραμμάτια του κ. Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Χατζηδάκη ως «πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. «Ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε “πολεμικό ανακοινωθέν” εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους. Το τερατούργημα, που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο “τρελά όνειρα” της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλέποντας ότι το κεφάλαιο θα είναι πολλαπλά ωφελημένο. «Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του οκτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%, από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, από την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλα πολλά».

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο-έκτρωμα, το οποίο «ούτε στα πιο τρελά όνειρα της τρόικας, του ΣΕΒ, της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας δεν θα μπορούσε να δει κανείς μέτρα όπως η κατάργηση του οκτάωρου, του δικαιώματος της απεργίας, του ΣΕΠΕ (που θα γίνει ανεξάρτητη αρχή), ακόμα και των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για να γίνουν όλες ατομικές, αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών».

Το ΜέΡΑ25 κάλεσε, τέλος, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χατζηδάκη, «στην κόλαση που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους να μην ψάχνουν συνενόχους», καθώς, όπως εκτίμησε, «θα μας βρουν όλους απέναντι –μέσα και έξω από τη Βουλή – μαζί με ολόκληρη την κοινωνία που δεν θα τους επιτρέψει να μας γυρίσουν αιώνες πίσω».