Με κείμενο προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα 51 μέλη του κόμματος στην Α’ Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στις αποφάσεις της Κουμουνδούρου στον δρόμο προς την διεύρυνση και το τρίτο συνέδριο του κόμματος την προσεχή άνοιξη.

Ads

Κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στον τρόπο συγκρότησης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και του Πολιτικού Συμβουλίου και ασκούν σφοδρή κριτική και στην ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας ότι «δεν επιθυμούμε ένα κόμμα οπαδών που ταυτίζεται με ηγετικές ομάδες, αφορίζει τη διαφορετική άποψη, δαιμονοποιεί τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την αυτοκριτική».

Επίσης, θέτουν πέντε ερωτήματα αναφορικά με την παρουσία των προσώπων που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία στα όργανα του κόμματος που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Αναλυτικά το κείμενο των «51»:

Στον δρόμο της Αριστεράς, στον δρόμο που βαδίσαμε,

στον δρόμο που νικήσαμε…

Ολοκληρώθηκαν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση ενός «σύγχρονου, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος της κυβερνώσας αριστεράς» που ήταν : η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου της.

Ads

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που αντιτίθενται «στο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς», καθώς η ΚΕΑ και το Πολιτικό της Συμβούλιο δημιουργήθηκαν με αδιαφανή τρόπο, χωρίς διαδικασίες, χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των Ν.Ε. και κατά συνέπεια των χιλιάδων νέων και παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα μη εκλεγμένο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του, ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο.

Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι “πολυτελής αρχή” της αριστεράς αλλά συνεκτικός ιστός των χιλιάδων μελών της που δεν είναι απλά ψηφοφόροι και οπαδοί των οργάνων του στα συνέδρια και στις εκλογές.

Ωστόσο, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών έκτακτης ανάγκης, απειλής χρεωκοπίας της χώρας με άμεση φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, καλλιεργήθηκε εντέχνως το σόφισμα «άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα», με το οποίο αδρανοποιήθηκαν οι δημοκρατικές λειτουργίες του κόμματος, έπαψε να παράγει πολιτική και να τροφοδοτείται η κυβέρνηση με νέα στελέχη που θα εκπαιδεύονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων,με αποτέλεσμα να απαξιωθεί ο ρόλος του κόμματος μέσα στην κοινωνία.

Τώρα όμως δεν είμαστε στις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το δημοκρατικό κεκτημένο της λειτουργίας των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαθίσταται από «προσωπικότητες – παράγοντες» παλιών, δοκιμασμένων και αποτυχημένων πολιτικών, να εκπροσωπούν και να επιλέγουν τον μελλοντικό δρόμο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν συμβαίνει αυτό, τότε η ρεαλιστική αριστερή πολιτική ανάλυση και στρατηγική παραχωρεί τη θέση της στον καιροσκοπισμό και κάθε φορά που συνέβη αυτό ιστορικά οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.

Η ουσιαστική πολιτικά και στρατηγικά διεύρυνση του πολιτικού φορέα της Αριστεράς επέρχεται, όταν τα κομματικά όργανα λειτουργούν ως εργαστήρια θεωρίας και πράξης προς την κατεύθυνση της Δημοκρατίας. Στην αντίθετη περίπτωση γίνονται εφαλτήρια μηχανισμών, παραγοντισμών και ιδιοτελών συμφερόντων.

Η διεύρυνση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη εκλογική απήχηση – που δεν είναι για μας ο μοναδικός στρατηγικός στόχος που «αγιάζει όλα τα μέσα» – αν δεν στηριχθεί στη δημοκρατική διαδικασία και στον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία.

Χαιρετίζουμε τη διεύρυνση και ανασυγκρότηση του κόμματός μας με πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με πρόσημο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασισμένα στις αξίες της Αριστεράς.

Καλωσορίζουμε τον καθένα και την καθεμιά που συστρατεύεται με ταξική μεροληψία ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στον εθνικισμό, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινωνικών ομάδων και στη διαρκή και ιστορική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Όλοι και όλες θα διατυπώσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, που θα δίνει νόημα στις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων και θα εμπνέει τη συμμετοχή τους στις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες.

Όλοι και όλες θα χτίσουμε ένα κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό, φεμινιστικό, οικολογικό, ένα κόμμα ενεργό, των μελών του.

Δεν επιθυμούμε ένα κόμμα οπαδών που ταυτίζεται με ηγετικές ομάδες, αφορίζει τη διαφορετική άποψη, δαιμονοποιεί τη συζήτηση, τον προβληματισμό και την αυτοκριτική.

Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τη χώρα, να προχωρήσει σε απολογισμό και πολιτική αυτοκριτική. Η αυτοκριτική πρέπει να αναφέρεται τόσο στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και στις αιτίες του, όσο και στην αδυναμία επίτευξης εφικτών πολιτικών στόχων.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παλιά και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε η Κ.Ε. να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει τα ερωτήματα που τίθενται συνέχεια και επίμονα :

1.Ποια είναι η σχέση των προσώπων της προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτούν την ΚΕΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της με την πολιτική ταυτότητα και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες της Αριστεράς και της προόδου;

2.Ποιος είναι τελικά ο πολιτικός ρόλος της ΚΕΑ και ποιος θα αποφασίσει γι’ αυτόν τον ρόλο;

3.Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης υποκαθιστά την Κεντρική Επιτροπή;

4.Το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης υποκαθιστά την Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής;

5.Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα υποκαταστήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με το καταστατικό είναι ευθύνη των οργάνων του κόμματος, της Κεντρικής του Επιτροπής να οργανώσει τον προσυνεδριακό διάλογο και να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριό του.

Μπορεί στο συνέδριο να αποφασιστεί οτιδήποτε αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι σε αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι.

Ανήκουμε σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και είμαστε υπερήφανοι, ες για το κόμμα μας».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

ΤΖΩΓΑ ΜΑΡΙΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΛΤΟΣ ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΗΝΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. 40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΤΣΙΦΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΒΕΛΕΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ

ΛΟΥΚΑΣ ΑΚΗΣ ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΔΕ – ΑΙΡΕΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΚΥΣΔΕ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Α’ ΕΛΜΕ

ΓΚΑΛΕΤΣΗΣ ΣΑΚΗΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

ΤΣΙΝΑΡΕΛΗ ΕΛΕΝΗ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΕΚΠ/ΚΩΝ

ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ – ΑΝΑΠΛ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Α.Π.Θ. – ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ CPT

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

ΜΗΤΙΝΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. 40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ – ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΟΜ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ. -πρ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΠΡΟΓΚΙΔΗ ΑΥΓΗ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜ.ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΝΟΒΑ ΕΥΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΒΕΡΒΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΜ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΜΑΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ”ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΈΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ”

ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΙΖΑΝΙΑ ΑΝΝΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΕΚΤΩΡ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΘΕΑΤΡΟΥ

ΧΑΤΖΗΤΡΥΦΩΝ ΝΙΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΡ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜ.ΤΕΧΝΗΣ &ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤ.ΠΡΟΪΣΤ.ΥΝΜΤΕ ΑΜΘ/ΥΠΠΟΑ

ΚΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ – ΜΗΧ/ΓΟΣ – ΜΗΧ/ΚΟΣ ΤΕ – τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΒ

ΤΖΕΛΕΠΗ ΧΡΥΣΑ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ Ο.Μ. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜ.ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ

ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ ΑΚΗΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΜ.ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΔΟΥΡΟΥΜΗ ΕΙΡΗΝΗ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΑΚΗ ΓΙΟΥΛΗ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΜΠΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΜΠΕΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΜΗΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΚΕΣΚΙΝΙΔΟΥ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΦΑΛΗΡΟΥ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΖΑΠΩΝΗ ΒΑΛΙΑ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΕΛΟΣ Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΤΖΗΚΑΣ ΘΡΑΣΟΣ – Ο.Μ. ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ