Tα εθνικά θέματα φέρνουν πιο κοντά τον Σταύρο Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Και το σκάνδαλο Novartis ενισχύει την προσέγγιση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά. Εν μέσω αυτών, η Φώφη Γεννηματά εκπέμπει δημόσια προειδοποιητικά μηνύματα προς τον επικεφαλής του Ποταμιού και εταίρο της στο Κίνημα Αλλαγής, οι σειρήνες του πολιτικού εκνευρισμού ηχούν όλο και πιο έντονα στην Χαριλάου Τρικούπη, και οι οριζόντιες διεργασίες τροφοδοτούν σενάρια πολιτικών εξελίξεων.

Ads

Το ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη επί της πρότασης του επικεφαλής του Ποταμιού για την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ήταν η κίνηση που φόρτισε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το θέμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανόταν σε πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Ποτάμι από τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ στη σκιά της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε και στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή τόσο από τον κ. Θεοδωράκη όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και, εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Σταύρο Θεοδωράκη και κλείστηκε η συνάντηση της Δευτέρας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για πρόσφατη επιστολή που του είχε στείλει ο επικεφαλής του Ποταμιού επικαιροποιώντας την παλαιά πρότασή του και, κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε να προσκληθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Μαξίμου.

Ads

Η δημόσια κόντρα Γεννηματά – Θεοδωράκη

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, και ακολούθως την δημόσια αντιπαράθεση – μέσω twitter – της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Φώφη Γεννηματά καταλόγισε στον πρωθυπουργό «επικοινωνιακά παιχνίδια», αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές και κατά του επικεφαλής του Ποταμιού: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

Αμεση ήταν η απάντηση και του Σταύρου Θεοδωράκη, επίσης μέσω twitter: «Το είπα στη Βουλή», έγραψε, «το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Η νέα ένταση μεταξύ των δύο εταίρων ήρθε στον απόηχο της κόντρας τους για τα οργανωτικά του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής – μια κόντρα, η οποία κατέληξε στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ματαιωθεί η εσωκομματική εκλογή συνέδρων.

Ηρθε επίσης στην σκιά συσσωρευμένης δυσαρέσκειας στην Χαριλάου Τρικούπη για την ευθεία στήριξη της κυβέρνησης από τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μακεδονικό, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επιχειρούσε για μια ακόμη φορά να διατηρήσει την γραμμή των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η διαφοροποίηση Βενιζέλου

Στελέχη του Κινήματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα εξελιχθεί η κόντρα, ενώ την ίδια ώρα το κλίμα στην ΔΗΣΥ επιβαρύνεται και από την χθεσινή διαφοροποίηση Βενιζέλου στην ψηφοφορία για την Προανακριτική που πρότεινε η ΝΔ για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ παρ’ ότι η γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν το άκυρο. Επίσημη αντίδραση από την Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε, ωστόσο στελέχη κοντά στην Φώφη Γεννηματά δεν έκρυβαν την δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους.

Τον εν λόγω προβληματισμό επέτεινε και το, μάλλον επιδεικτικό «πηγαδάκι» που έστησαν πριν από την ψηφοφορία στον διάδρομο της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ένα «πηγαδάκι», που επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί σύσφιξης των πολιτικών σχέσεων του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία…