Τις άκρως δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει στην τελευταία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, κάνοντας εκτιμήσεις για πτώση της ανάπτυξης στην Ελλάδα με ταυτόχρονη άνοδο του πληθωρισμού.

Ads

Ειδικότερα, έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα περιλαμβάνει δυο βασικά σενάριο:  στο βασικό σενάριο ανάπτυξη προβλέπεται 2,5% με 3% για το 2022, με πτώση της ανεργίας στο 13,5% και πληθωρισμό κοντά στο 7-8%. Το δε άλλο (θετικό) σενάριο της έκθεσης προβλέπει ανάπτυξη 3,5% με 4% για φέτος, ανεργία στο 12,8-13% και πληθωρισμό στην περιοχή του 6,2%-6,8%.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε σχέση με την πορεία των τιμών διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού ξεσπάσει η ρωσο-ουκρανική κρίση, οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ τοποθετούσαν κοντά στη ζώνη του 5% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022, σε συνέχεια της ανάπτυξης κατά 8,3% το 2021 και έναντι ύφεσης 9% το 2020, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Ads

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της πρώτης για το 2022 τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, σημείωσε πως πέραν της τραγικότητας της κατάστασης που δημιουργεί η εξέλιξη ενός πολέμου, η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον γύρω μας που έχει δυσκολέψει και που δεν θα είναι πάντα ευνοϊκό, καθώς η κρίση του πολέμου μας χτυπάει την πόρτα πριν καν τελειώσει η προηγούμενη κρίση – της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει στα δύο χρόνια την άμεση ορατότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ πολύ σημαντικός είναι ο αντίκτυπος και σε ό,τι αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, καθώς σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, βασικά δεδομένα αλλάζουν.