Αρκετοί από τους βουλευτές που παρουσιάζονται στις λίστες όσων έχουν καταθέσει προσφυγές διεκδικώντας αναδρομικά διαφορές αποδοχών, είτε διαψεύδουν, είτε ανακοινώνουν την παραίτησή τους από τη διεκδίκηση των αναδρομικών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης έχουν παραιτηθεί οι Μιχ.Λιάπης, Λεων.Τζανής, Γ.Ανωμερίτης, Δ.Γεωργακόπουλος, Π.Τατούλης, Π.Μαντούβαλος, Γ.Καψής και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Ads

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Καψής διευκρινίζει: «Πρός  αποφυγήν κάθε παρανόησης, θέλω να σας ενημερώσω, προκαταβολικά, για τα εξής: Εις ανύποπτον χρόνον και  αφού είχαν δικαιωθεί και οι δύο προσφυγές μου για τα αναδρομικά των βουλευτών, με εξώδικο μου πρός τον Διοικητήν Της Τραπέζης Ελλάδος και τον πρόεδρον της Βουλής εξεχώρησα οποιαδήποτε αναδρομική αμοιβή μου στο Ταμείον Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα Ελλάδος. Συνεπως, οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με  αφορά».

Τη διαβεβαίωση ότι έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία διεκδίκηση αναδρομικών και ότι δεν υπάρχει ουδεμία παρόμοια διεκδίκηση εκ μέρους του, έδωσε με δήλωσή του και ο Πέτρος Δούκας.
 
«Σχετικά με την ομαδική αγωγή δικαστικής διεκδίκησης “αναδρομικών” οφειλών σε βουλευτές, θέλω να σας πληροφορήσω ότι από καιρό τώρα έχω δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία διεκδίκηση εκ μέρους μου. Και δεν υπάρχει ουδεμία παρόμοια διεκδίκηση εκ μέρους μου», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δούκας και προσθέτει: «Από το 2004 μέχρι σήμερα η περιουσία μου όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά αντίθετα έχει μειωθεί ουσιαστικά. Δεν διόρισα ούτε σύζυγο, ούτε αδέλφια, ούτε τα παιδιά μου (ανήλικα), ούτε ξαδέλφια, ούτε κουμπάρους, ούτε κανένα είτε στο κόμμα, είτε στη Βουλή, είτε σε οποιονδήποτε δημόσιο (ούτε καν ιδιωτικό) φορέα! Κανείς -όχι μόνο από την στενότερη-, αλλά και από την ευρύτερη οικογένειά μου δεν διεκδίκησε και δεν έλαβε την παραμικρή επιδότηση ή ανάθεση δημόσιου έργου. Kαι κανείς από την ευρύτερη οικογένειά μου δεν ωφελήθηκε οικονομικά ή με άλλο τρόπο από την παρουσία μου στο Δημόσιο βίο. Οι δηλώσεις του πόθεν έσχες είναι ξεκάθαρες και διαφανείς».
 
«Και όχι μόνο. Με την ευκαιρία αυτή», συμπληρώνει, «θέλω να γνωστοποιήσω ότι η οικογένειά μου έχει παραιτηθεί και δεν έλαβε ποτέ το πολυτεκνικό επίδομα που δικαιούται (30.000,- ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα το οποίο δικαιούται)».
 
Πάντως με γραπτή δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικεί και δεν τον αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών αναδρομικών, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.
 
«Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Με δήλωσή του και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως έχει παραιτηθεί των αναδρομικών των βουλευτών:
 
«Εδώ και πολύ καιρό, με δεδομένο ότι δεν επιθυμώ καμία αποζημίωση, εκτίμησα ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία και έδωσα έγγραφη εντολή στο δικηγόρο μου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί από τη σχετική αγωγή», τονίζει.
 
«Από την πρώτη στιγμή, διότι έγιναν μαζικές αγωγές – ”φασόν”, ήταν ένα νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν οι συνάδελφοι αυτό, όπως και εγώ. Από την αρχή, όμως, από το πρώτο δευτερόλεπτο, όταν είδα τι γίνεται, αρνήθηκα να συμμετάσχω. Δεν ήθελα και δεν θέλω ούτε τις αξιώσεις από αυτή τη νόμιμη, βρε παιδιά, προσφυγή! Όμως, δεν το θυμήθηκα τώρα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης δήλωσε στον aftodioikisi.gr: «Οι συνθήκες του 2007, όταν είχα κάνει την αγωγή ήταν διαφορετικές. Έχω δώσει εντολή να αποσυρθεί η αγωγή εδώ και καιρό. Εάν δεν έχει γίνει, θα το κάνω σήμερα».

Ads

Αρ.Τσιπλάκος: «Παιχνίδι» των δικαστικών το θέμα με τα αναδρομικά
 
Όλοι οι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν τα χρήματα των αναδρομικών, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης των τέως βουλευτών Αριστείδης Τσιπλάκος και απέδωσε το θέμα που έχει δημιουργηθεί σε πιέσεις δικαστικών, ώστε μη βγάλουν τις σχετικές αποφάσεις, καθώς ο Νόμος και το Σύνταγμα λειτουργεί ενιαία για δικαστικούς και βουλευτές.
 
«Οι αιτήσεις μας έγιναν σε μία περίοδο πριν από την κρίση, βγήκαν ορισμένες αποφάσεις -τελεσίδικες, μερικές- και μας κάλεσαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πάρουμε τα χρήματα, εγώ όμως τους δήλωσα ότι δεν πρόκειται να πάρω αυτά τα χρήματα. Ούτε πρόκειται να τα πάρουμε ποτέ λόγω της κρίσης που υπάρχει. Εχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας και δηλώνουμε ότι δεν θα τα πάρουμε ποτέ», υποστήριξε σε δηλώσεις του στον ρ/σ Radio 9, ο κ. Τσιπλάκος.
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης τέως βουλευτών, «όλος ο θόρυβος έγινε επειδή οι δικαστές πιεζόμενοι από την κυβέρνηση να βγάλουν για τους βουλευτές αντίθετη απόφαση απ’ ό,τι για τους εαυτούς τους, τούς φέρνει σε δύσκολη θέση, γιατί ο Νόμος και το Σύνταγμα λειτουργεί ενιαία για δικαστές και βουλευτές».
 
«Αν βγάλουν αρνητική απόφαση για τους βουλευτές», είπε, «δημιουργείται μείζον κοινωνικό θέμα, γιατί θα πρέπει να δώσουν πίσω όσα έχουν πάρει μέχρι σήμερα» και έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές να αποσύρουν τις αιτήσεις ώστε να μην αναγκαστούν οι δικαστές να βγάλουν αρνητικές αποφάσεις. «Εμείς ζητουμε και περιμένουμε να βγουν αποφάσεις και επιζητούμε να είναι αρνητικές, αλλά πρέπει να ισχύσει η απόφαση για όλους, δικαστές και βουλευτές. Αν μας δικαιώσουν οι αποφάσεις, εμείς θα δηλώσουμε ότι τα λεφτά δεν τα θέλουμε, αλλά να βγάλουν απόφαση. Είναι παιχνίδι αυτό να μη βγάλουν απόφαση οι δικαστές. Να βγάλουν απόφαση για να μην τα πάρουν ούτε αυτοί», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις για τις διεκδικήσεις
 
Πάντως, η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω -διότι αυτό αφορά την προσωπική μου στάση σε διάφορα ζητήματα- ότι τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει, που πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κοινωνία, κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με τέτοιου είδους διεκδικήσεις», δήλωσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.
 
«H νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων των μισθών τους, δεν τους απαλλάσσει από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σιωπηρή σύμπραξη της ΝΔ απέφυγε τρεις φορές να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά.
 
Για προκλητική και αδικαιολόγητη πράξη, «σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει με βίαιο τρόπο να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών, κλείνοντας οριστικά το θέμα.
 
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη.

Βουλή: Δεν θα δοθούν αναδρομικά
 

Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «όταν το 2007 με τον Ν. 3620/2007 δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς, η Βουλή αποφάσισε ότι οι παροχές αυτές δεν θα ισχύσουν και για τους βουλευτές. Επίσης, όταν το 2008 με τον Ν. 3661/2008 αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, η Βουλή αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά στους βουλευτές».
 
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Οικονομικών. Τέτοια απόφαση, όμως, υπογραμμίζεται, «ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».
 
Αντιθέτως, σημειώνεται, όπως είναι γνωστό, μετά από εισηγήσεις του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών την τελευταία διετία έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως.