Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση, με την έναρξη της νέα Συνόδου της Βουλής τη Δευτέρα, μαζί με την κατάθεση του προϋπολογιμού, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.

Ads

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

  1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
  2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής (Δευτέρα) η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος

Σημειώνεται πως από την κατάθεση του αιτήματος απαιτούνται 48 ώρες μέχρι την έναρξη της συζήτησης, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ψηφοφορία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ανέρχονται σε 154, ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προμήνυμα για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προχώρησε στο αιφνιδιαστικό αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης με στόχο της συσπείρωση στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Η ψήφος εμπιστοσύνης φέρεται να ήταν μια πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία συμφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο ίδιος επιθυμούσε να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που το τελευταίο διάστημα είχαν αναζωπυρωθεί. Για τον ίδιο λόγο φαίνεται πως ανακοινώθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που τοποθετεί την έναρξη της διαδικασίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Ads