Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε την τρίτη στην Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» των λαϊκών αγορών, όπως το ονομάζει. Η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας με ανακοίνωση της ανέφερε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει «βαριά ευθύνη», καθώς το νομοσχέδιο «”απαγορεύει” στους αγρότες παραγωγούς την είσοδο στις λαϊκές αγορές , καταστρατηγώντας την φιλοσοφία και τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση».

Ads

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις των φορέων των παραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Σωματείων Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας.

Η βασική κριτική που έγινε για το νομοσχέδιο στόχευε σε δύο διατάξεις, καθώς μεταφράζονται ως αλλαγή της όλης φιλοσοφίας των λαϊκών αγορών με κατάργηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους και της ελεύθερης πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμπορικός τους χαρακτήρας.

Ads

Οι δύο διατάξεις προβλέπουν:

  • Τη μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή, η οποία ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.
  • Την θέσπιση μιας ετήσιας προκήρυξης για τις θέσεις των παραγωγών 

Ουσιαστικά, οι δύο αυτές διατάξεις αποτρέπουν την απευθείας σύνδεση του αγρότη από την ύπαιθρο με τους καταναλωτές των αστικών πόλεων.

Επιπλέον, διατάξεις που βοηθούν σε αυτό και επικρίθηκαν είναι αυτές που προβλέπουν:

  • Την υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητά τους
  • Αλλά και η διάταξη που προβλέπει την είσοδο των εταιρειών ξανά στις λαϊκές αγορές που παλαιότερα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς