Με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα της ΝΔ, εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση στην Ολομέλεια της βουλής. Ειδικότερα υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 157 Βουλευτές, κατά 79, ενώ 18 δήλωσαν «παρών». Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ads

Mέσω του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών», προωθείται, εκτός των άλλων, και η επαναπρόσληψη υπαλλήλων των οποίων η απόλυση τα τελευταία χρόνια θεωρήθηκε αντισυνταγματική. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή ήταν έντονη, τόσο για το νομοσχέδιο, όσο και για τις 24 – βουλευτικές και υπουργικές – τροπολογίες που αποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
  • Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
  • Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
  • Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
  • Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
  • Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
  • Δαπάνες δασοκτονίας για το έτος 2014.

Η ΝΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε τελικά από τη συνεδρίαση. Από την συζήτηση είχαν αποχωρήσει νωρίτερα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Άγρια κόντρα Κατρούγκαλου-Μητσοτάκη στη Βουλή [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την πρακτική αυτή και υπογράμμισε ότι πολλές από τις βουλευτικές τροπολογίες προκαλούν δημοσιονομικό κόστος και για να γίνουν αποδεκτές χρειάζονται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την οποία δεν έχουν. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έβαλε τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταθέσουν τις τροπολογίες για να μην μπορεί να τις συζητήσει η Βουλή.

«Η φύση του νομοσχεδίου και κυρίως το τι συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην κατ’ οικονομία εμφάνιση της σημερινής κατάστασης. Είναι πολλαπλάσια τα θέματα που φέρνουν ομάδες του πληθυσμού που ευλόγως θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και δεν έχουν ικανοποιηθεί και λόγω δημοσιονομικού κόστους» του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν τα θέματα αυτά κατά την ακρόαση των φορέων και σε επαφές που είχαν με τους φορείς και τα έφεραν σε γνώση μας». «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αντιλαμβάνομαι την ένσταση, αλλά η φύση του νομοσχεδίου και οι θεματικές του λειτουργούν ως πρώτη δόση σ’ αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν αδικίες εδώ και 17 χρόνια, όπως επιτυχόντες ΑΣΕΠ κ.ά.», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

«Εξηγήσιμη η η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, διότι οι βουλευτικές τροπολογίες φέρνουν μπροστά του τις Ερινύες και τις ενοχές για τη διάλυση του δημόσιου τομέα» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, συμπληρώνοντας ότι «είναι όμως ακατανόητη η αγωνία του για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διότι δεν είναι τώρα Υπουργός ώστε να έχει αυτή την αγωνία. Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός συνεννοούνται με την κυβέρνηση». «Οι περισσότερες τροπολογίες είναι θεσμικού χαρακτήρα και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Πετράκος.