Δεκτό και επί του συνόλου έγινε, μετά την ψήφισή του επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ads

Νωρίτερα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για την αρχή του νομοσχεδίου, και επί συνόλου 286 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Επίσης, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 47, για την κατάργηση της «13ης σύνταξης», επί 286 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν επίσης 158 βουλευτές, και κατά 128 βουλευτές.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, ωστόσο καθολική ήταν η απόρριψή του από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και των εργατικών και συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιάννη Βρούτση ότι παραπλάνησε τους συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά.

Ads

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Όπως είπε, με το νόμο της κυβέρνησης μειώνονται οι συντάξεις καθώς διατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχει.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με κεντρικό σύνθημα «Να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου- Βρούτση» χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ και εργατικών συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ και άλλων ομοσπονδιών, όπως επίσης φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εκφράσανε την αντίθεση τους στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, για κοινωνική ασφάλιση και δωρεάν περίθαλψη για όλους, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

«Η επίθεση θα συνεχιστεί. Η αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του τώρα πρέπει να δυναμώσει» επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, Γιάννης Τασιούλας, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ενώ προσέθεσε ότι «αύριο θα έρθει ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί είναι πολλοί και θα ξεδιπλωθούν με γοργό ρυθμό». Παράλληλα τόνισε: «Εμείς μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Τίποτα από όσα έγιναν, όσα γίνονται, όσα σχεδιάζονται για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, των αγώνων, δεν θα μείνει αναπάντητο. Όλα θα απαντηθούν από τους αγώνες μας. Πολύ καλά έκαναν οι νησιώτες και τους έστειλαν από εκεί που ήρθαν».

«Απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τους εργατοπατέρες, τους κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, τους λέμε ότι εδώ θα είμαστε, εδώ θα κάνουμε και τον τελικό λογαριασμό και απολογισμό. Να είναι σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε οι κερδισμένοι!», κατέληξε ο κ. Τασιούλας.