Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε αργά το βράδυ το της Πέμπτης η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο για τη διαχείριση της πανδημίας των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα μέλη των παραπάνω επιτροπών, τα οποία σημειώνεται πως δεν είναι μόνο επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρεται «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται».

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατήγγειλε με έντονο τρόπο την τροπολογία ενώ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το ακαταδίωκτο.

Η διάταξη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αναφέρει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εγείροντας το ζήτημα εντός Βουλής, είχε ανακοινώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε επισημαίνοντας ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

Ads

«​​Απαιτούμε εν ονόματι της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης, αυτής της ελάχιστης σχέσης εμπιστοσύνης που έχετε αφήσει ακόμη να υπάρχει ανάμεσα στις μονάδες διαχείρισης της πανδημίας και τον ελληνικό λαό να αποσύρετε τώρα αυτή την απαράδεκτη αδικαιολόγητη και απροετοίμαστη ενοχική τροπολογία», είχε δηλώσει ο κ. Ραγκούσης και εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του σημείωσε πως «αυτή η τροπολογία είναι ενοχική, γιατί έρχεται σήμερα να πει στην ελληνική κοινωνία ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές κάτι έχουν να κρύψουν». 

«Και εδώ να υπογραμμίσω με απόλυτο τρόπο: Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά για να τους προστατέψουμε σε αυτή την περίπτωση. ​Αλλά δεν μιλάμε γι αυτό: Μιλάμε για μία διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις», ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης: 

image

Δώρα Αυγέρη: «Ούτε καν ως μάρτυρες. Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κυβερνητικές αμαρτίες!»

«Τα μέλη των τριών επιτροπών που γνωμοδοτούν για τη διαχείριση της πανδημίας –μεταξύ αυτών και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων– θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο για τη γνώμη ή ψήφο τους κατά την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων τους. Ούτε καν θα εξετάζονται ως μάρτυρες», επισημαίνει σε ανάρτησή της η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

«Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση. Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες πριν την εκ του προχείρου άρση των περιορισμών, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σε ρόλο αμέριμνου παρατηρητή», αναφέρει και προσθέτει:

«Στην κυβέρνηση έχουν  χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Προσμένουν ένα θαύμα. Προς το παρόν νίπτουν τας χείρας τους, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για το μαρτύριο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που σηκώνουν το σταυρό τους μόνοι τους. Η κυβέρνηση πρόδωσε τις προσπάθειες των πολιτών, που εδώ κι έναν και πλέον χρόνο υπομένουν τις απώλειες στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στις σχέσεις τους, στους ανθρώπους τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο με τις μεθοδεύσεις και τις απάτες της. Έχει καταφέρει να καταστήσει την πανδημία και την υγειονομική κρίση στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Δεν την παίρνει πια να κοροϊδεύει άλλο τον ελληνικό λαό».