Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα έστειλε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με την οποία ζητά τη δημιουργία ενός ψηφίσματος με αφορμή το μεταναστευτικό. Μάλιστα, στην διαδικασία που προτείνει με βάση το άρθρο 63 παρ. 1γ του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται και τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Ads

Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά προτείνει το ψήφισμα μεταξύ άλλων να τονίζει την ανάγκη ομοψυχίας και συνεννόησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά της, την καταδίκη της κυνικής εκμετάλλευσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, καθώς επίσης και να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατά την ομιλία της στη Βουλή. Ειδικότερα, είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας Εθνικής Γραμμής, που θα υπερασπίσει αποτελεσματικά τα σύνορα και την ασφάλειά μας», τόνισε. Προέβαλε ότι απαιτείται «ομοψυχία, συνεννόηση και εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της νέας απειλής» με επίκεντρο τις «πειρατικές ενέργειες» στα σύνορά μας από τον Τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «εκμεταλλευόμενος κυνικά την δυστυχία προσφύγων και μεταναστών, επιχειρεί και πάλι να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι με τις τουρκικές ενέργειες , η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας κατέρρευσε δημιουργώντας νέα δεδομένα. Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στη χώρα μας περιορίστηκε σε ευχολόγια από τους ευρωπαίους ηγέτες και δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ούτε καν από μια καταδίκη των ενεργειών του Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις».

Ads

Το Κίνημα Αλλαγής προτάσσει την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πίεση της Ε.Ε. προς την Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων, ώστε να δεχθεί αυτή την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέσει θέμα άμεσης αναστολής του Κανονισμού Δουβλίνου και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησής του, την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φημολογία ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει νέα συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Ταγίπ Ερντογάν και αναρωτήθηκε αν θα είναι η Ελλάδα «παρούσα αυτή τη φορά», αφήνοντας αιχμές για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου σχετικά με τη συμφωνία για ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.